Matpriserna stiger snabbt igen

Arkivbild MostPhotos
Matpriserna fortsätter att skjuta i höjden och visar den snabbaste ökningstakten på nästan ett år, enligt färsk statistik från Matpriskollen. Priserna på livsmedel har stigit med 0,5 procent i februari jämfört med januari, vilket motsvarar en årlig prishöjning på 2,5 procent för jämförbara produkter.

Ökningen för matvaror enskilt var 0,6 procent, vilket är en tydlig ökning jämfört med januari.

Olivolja har fortsatt att rusa i pris, med en ökning på 5 procent bara under februari och en imponerande 40-procentig ökning under det senaste året. Te och choklad har också sett betydande prishöjningar, med 2,7 respektive 3,8 procent jämfört med januari.

Å andra sidan har vissa matvaror, som kyckling och fisk, blivit billigare med 1,4 respektive 0,5 procent i genomsnitt.

En intressant trend är att matkedjorna har höjt priserna på sina egna märkesprodukter medan priserna på leverantörsmärken har stigit med 0,8 procent. Detta kan vara ett svar från kedjorna på konsumenternas ökande efterfrågan på billigare alternativ.

Enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, är priserna för närvarande inte helt ”i synk” och det finns stora variationer inom samma produktkategori. Han förutspår att priserna sannolikt kommer att fortsätta att stiga under mars och april, med många producenter som behöver höja priserna för att kompensera för ökade kostnader.

Trots detta finns det vissa osäkerheter, särskilt med tanke på Icas utlovade miljardsatsning på prissänkningar som börjar i mars, vilket kan motverka vissa av de aktuella höjningarna och skapa osäkerhet bland andra aktörer på marknaden.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil