Storsatsning på hållbar mat

Storsatsning på hållbar mat
Klara Båth. Foto: RISE
Nu skapas fyra nya centrum för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Formas satsar totalt 192 miljoner kr på en hållbar omställning.

Nu skapas fyra nya centrum för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Formas satsar totalt 192 miljoner kr på en hållbar omställning.

De nya projektcentrum som bilda ska bidra till utveckling och innovation samt stärka kunskap och kompetens i hela livsmedelskedjan.

Sjömat, växtbaserade proteiner och hållbar animalieproduktion är nyckelfaktorer för att förse världens växande befolkning med mat i harmoni med klimat och miljö.

– Det här är ett efterlängtat besked för svenska producenter och konsumenter. Ska vi få ett hållbart livsmedelssystem som ser till både klimat, hälsa och djurvälfärd krävs rejäla satsningar och samverkan mellan forskare, näringsliv och andra aktörer i samhället, säger Klara Båth, chef för avdelning Jordbruk och livsmedel hos Rise, forskningsinstitutet som har en medverkan i alla de fyra centrum som bildas.

Forskningen i centrumbildningarna ska arbeta mot FN:s globala hållbarhetsmål inom Agenda 2030. Hållbarhetens tre dimensioner – ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet – ska beaktas, såväl för den planerade forskningen som för det genomslag den kan få i samhället, enligt villkoren.

– Nu handlar det om att verkligen få till en hållbar transformation av hela livsmedelskedjan. Här kan vi med vår expertis, våra testbäddar och nätverk ha en nyckelroll för att få det att hända, säger Klara Båth.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Coop kampanjar med humortrio

Coop fixar festen tillsammans med IJustWantToBeCool, humortrion som i tre Youtube-kanaler har en miljonpublik.

Billigast att köpa storpack på nätet

Dyrt snus? Absolut. Men när Norstat undersöker saken på uppdrag av Snusbolaget är resultatet att man kan tjäna rejält på att handla på nätet.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil