Olagliga råd om covid-19

Att påstå att ett livsmedel eller ett kosttillskott kan bota eller förebygga covid-19 är olagligt och förekommande. | Foto av Cottonbro
På nätet finns kosttillskott och livsmedel som sägs bota covid-19. Livsmedelsverket påpekar att det är olagliga att påstå och vill ha anmälningar.

Nej, man får inte påstå att livsmedel av olika slag hjälper mot covid-19, säger Livsmedelsverket som konstaterar att det är olagligt att påstå sådant.
Man har ändå sett sådana påståenden kring kosttillskott och andra livsmedel dyka upp på näten under coronapandemin.

Nu vill man få anmälningar om sådana påståenden för att kunna beivra dem.
Att påstå att ett livsmedel eller ett kosttillskott kan bota eller förebygga covid-19 är olagligt, konstaterar verket som vill få stopp på försäljningen.

– Vi söker efter olagliga påståenden om kosttillskott hos internetförsäljare och Livsmedelsverket föreslår även kommunerna att prioritera kontroll av produkter som påstås hjälpa mot covid-19, säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör hos Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

– Handla inte något du inte vet vad det innehåller eller från någon som inte uppger kontaktuppgifter på sin webbsida. Att uppge sin identitet är obligatoriskt och företagsnamn, organisationsnummer och kontaktuppgifter ska tydligt framgå, påpekar Bäckman och Livsmedelsverket uppmanar nu människor att höra av sig om man ser eller läser denna typ av påståenden.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Coop lanserar nytt matkassekoncept

Coop lanserar en ny matkasse där man kan köpa veckans middagar och komplettera med varor ur hela butikens sortiment, utan bindningstider.

Mera glutenfritt på export

Fria bröd, som sedan tidigare exporterar glutenfria kanelbullar, breddar nu sortimentet med en glutenfri vaniljbulle.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil