Olagliga råd om covid-19

Att påstå att ett livsmedel eller ett kosttillskott kan bota eller förebygga covid-19 är olagligt och förekommande. | Foto av Cottonbro
På nätet finns kosttillskott och livsmedel som sägs bota covid-19. Livsmedelsverket påpekar att det är olagliga att påstå och vill ha anmälningar.

Nej, man får inte påstå att livsmedel av olika slag hjälper mot covid-19, säger Livsmedelsverket som konstaterar att det är olagligt att påstå sådant.
Man har ändå sett sådana påståenden kring kosttillskott och andra livsmedel dyka upp på näten under coronapandemin.

Nu vill man få anmälningar om sådana påståenden för att kunna beivra dem.
Att påstå att ett livsmedel eller ett kosttillskott kan bota eller förebygga covid-19 är olagligt, konstaterar verket som vill få stopp på försäljningen.

– Vi söker efter olagliga påståenden om kosttillskott hos internetförsäljare och Livsmedelsverket föreslår även kommunerna att prioritera kontroll av produkter som påstås hjälpa mot covid-19, säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör hos Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

– Handla inte något du inte vet vad det innehåller eller från någon som inte uppger kontaktuppgifter på sin webbsida. Att uppge sin identitet är obligatoriskt och företagsnamn, organisationsnummer och kontaktuppgifter ska tydligt framgå, påpekar Bäckman och Livsmedelsverket uppmanar nu människor att höra av sig om man ser eller läser denna typ av påståenden.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Änglamark pasta byter till papp

Änglamark pasta byter till papp. Alla förpackningar byts ut och besparingen blir enligt Coop 300 ton plast per år.

20 år sedan Lidl öppnade i Sverige

25 september var det exakt 20 år sedan Lidl öppnade sina första butiker i Sverige. Idag har kedjan 205 butiker från Trelleborg till Boden.

Inredningsföretag köper studio

Butiksinredningsföretaget Nitton93 köper Studio Johansson Bergvall som under lång tid arbetat med utveckling av bland annat Icanders för Ica Sverige.

Kronprinsparet på besök hos Fazer

Livsmedelsinnovationer och hållbarhet stod i centrum när kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Fazer i Vanda förra veckan.

Circle K tar nytt steg kring hållbarhet

För att minska antalet engångsartiklar gör Circle K ett nytt test ihop med Panter och Tingstad. Det handlar om ett cirkulärt system för takeaway-mat.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil