Många tonåringar äter speciell kost

Många tonåringar äter speciell kost
Ett brett utbud – men fyra av tio svenska tonåringar säger i en undersökning att de äter specialkost. Foto: Pressbild Arla
I en undersökning från Arla säger fyra av tio svenska tonåringar att de följer någon typ av speciell kost, en högre andel än i Finland och Danmark.

I en undersökning från Arla säger fyra av tio svenska tonåringar att de följer någon typ av speciell kost, en högre andel än i Finland och Danmark.

Begreppet ”specialkost” kan föra tankarna fel men i Arlas undersökning – där 1 500 tonåringar från Sverige, Finland och Danmark svarat – använder man begreppet för så vitt skilda och bitvis breda kostvanor som flexitariansk, laktogsfri, vegetarisk, vegansk eller glutenfri kost.

Med den definitionen säger 40 procent av den tredjedel svarande som är svenska tonåringar att de äter någon typ av speciell kost, vilket alltså i antal 200 svenska ungdomar av 500 i undersökningen.

Den klena urvalet och den breda definitionen ger naturligtvis undersökningen klart begränsat värde.

Med det sagt konstaterar Arla att 46 procent av de svenska tjejerna, något mer än killarna, följer en speciell kost.

Motsvarigheten till de 40 procent svenska tonåringar ovan är i denna undersökning 23 procent i Danmark och 30 procent i Finland. 

Den så begränsade undersökningen hindrar ändå inte Arla från att dra relativt långtgående slutsatser.

– Att vi ligger högt i Sverige kan bero på flera saker. Ungdomarna i undersökningen uppger till exempel att det är många av deras föräldrar som äter specialkost. Något som självklart påverkar tonåringars val av mat. Många får också sin matinspiration från vänner och influencers, säger Arlas nutritionsspecialist Elin Boll.

– Att många även söker information om kost och hälsa ser vi som något positivt så länge informationskanalerna är riktiga. Om man utesluter delar ur kosten behöver man vara påläst för att inte äta allt för ensidigt och riskera brist på vissa näringsämnen, påpekar hon.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Dansukker utökar sitt svenska sortiment

Dansukker utökar sitt ”Från Sverige”-märkta sortiment när Brun farin strö från oktober får det blågula märket på sin förpackning i dagligvaruhandeln.

Snabbleverantör snabbt i konkurs

Stockholms-baserade budföretaget Vembla har behövt ökat kapitaltillskott men slänger nu in handduken och har försatts i konkurs vid tingsrätten.

Färdigcyklat inne i en Ica-butik till

Ica Supermarket i Åkers Styckebruk, Strängnäs, har förbjudit elsparkcyklar inne i sin butik. Tidigare gjorde en Ica-butik i Östersund samma sak.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil