Många tonåringar äter speciell kost

Många tonåringar äter speciell kost
Ett brett utbud – men fyra av tio svenska tonåringar säger i en undersökning att de äter specialkost. Foto: Pressbild Arla

I en undersökning från Arla säger fyra av tio svenska tonåringar att de följer någon typ av speciell kost, en högre andel än i Finland och Danmark.

Begreppet ”specialkost” kan föra tankarna fel men i Arlas undersökning – där 1 500 tonåringar från Sverige, Finland och Danmark svarat – använder man begreppet för så vitt skilda och bitvis breda kostvanor som flexitariansk, laktogsfri, vegetarisk, vegansk eller glutenfri kost.

Med den definitionen säger 40 procent av den tredjedel svarande som är svenska tonåringar att de äter någon typ av speciell kost, vilket alltså i antal 200 svenska ungdomar av 500 i undersökningen.

Den klena urvalet och den breda definitionen ger naturligtvis undersökningen klart begränsat värde.

Med det sagt konstaterar Arla att 46 procent av de svenska tjejerna, något mer än killarna, följer en speciell kost.

Motsvarigheten till de 40 procent svenska tonåringar ovan är i denna undersökning 23 procent i Danmark och 30 procent i Finland. 

Den så begränsade undersökningen hindrar ändå inte Arla från att dra relativt långtgående slutsatser.

– Att vi ligger högt i Sverige kan bero på flera saker. Ungdomarna i undersökningen uppger till exempel att det är många av deras föräldrar som äter specialkost. Något som självklart påverkar tonåringars val av mat. Många får också sin matinspiration från vänner och influencers, säger Arlas nutritionsspecialist Elin Boll.

– Att många även söker information om kost och hälsa ser vi som något positivt så länge informationskanalerna är riktiga. Om man utesluter delar ur kosten behöver man vara påläst för att inte äta allt för ensidigt och riskera brist på vissa näringsämnen, påpekar hon.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform
Lidl Sverige utsett till Top employer

Lidl Sverige utsett till Top employer

Europeiska institutet Top employer har utsett Lidl Sverige till “Top employer Sverige”. Certifieringen bygger på en rad krav kring arbetsgivarfrågor.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.