Många tonåringar äter speciell kost

Många tonåringar äter speciell kost
Ett brett utbud – men fyra av tio svenska tonåringar säger i en undersökning att de äter specialkost. Foto: Pressbild Arla
I en undersökning från Arla säger fyra av tio svenska tonåringar att de följer någon typ av speciell kost, en högre andel än i Finland och Danmark.

I en undersökning från Arla säger fyra av tio svenska tonåringar att de följer någon typ av speciell kost, en högre andel än i Finland och Danmark.

Begreppet ”specialkost” kan föra tankarna fel men i Arlas undersökning – där 1 500 tonåringar från Sverige, Finland och Danmark svarat – använder man begreppet för så vitt skilda och bitvis breda kostvanor som flexitariansk, laktogsfri, vegetarisk, vegansk eller glutenfri kost.

Med den definitionen säger 40 procent av den tredjedel svarande som är svenska tonåringar att de äter någon typ av speciell kost, vilket alltså i antal 200 svenska ungdomar av 500 i undersökningen.

Den klena urvalet och den breda definitionen ger naturligtvis undersökningen klart begränsat värde.

Med det sagt konstaterar Arla att 46 procent av de svenska tjejerna, något mer än killarna, följer en speciell kost.

Motsvarigheten till de 40 procent svenska tonåringar ovan är i denna undersökning 23 procent i Danmark och 30 procent i Finland. 

Den så begränsade undersökningen hindrar ändå inte Arla från att dra relativt långtgående slutsatser.

– Att vi ligger högt i Sverige kan bero på flera saker. Ungdomarna i undersökningen uppger till exempel att det är många av deras föräldrar som äter specialkost. Något som självklart påverkar tonåringars val av mat. Många får också sin matinspiration från vänner och influencers, säger Arlas nutritionsspecialist Elin Boll.

– Att många även söker information om kost och hälsa ser vi som något positivt så länge informationskanalerna är riktiga. Om man utesluter delar ur kosten behöver man vara påläst för att inte äta allt för ensidigt och riskera brist på vissa näringsämnen, påpekar hon.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil