Fortsatt minskning av svenska konkurser

Fortsatt minskning av svenska konkurser
Foto: UC
UC:s senaste statistik, för oktober månad, visar på en fortsatt minskning av antalet konkurser inom landet även i tidigare utsatta branscher.

UC:s senaste statistik, för oktober månad, visar på en fortsatt minskning av antalet konkurser inom landet även i tidigare utsatta branscher.

Den höga ekonomiska aktivitetsnivån, avvecklade myndighetsrestriktioner och en ökad vaccinationsgrad i Sverige gör att näringslivet tycks vara på väg att återgå till det normalläge som rådde innan pandemin, enligt UC.
Det märks i den konkursstatistik man redovisar där minskningen fortsätter även under oktober jämfört med motsvarande månad 2020.

UC:s oktoberstatistik visar en 10-procentig minskning för aktiebolag och minskningen gäller även tidigare utsatta branscher som hotell och restaurang, detaljhandel och transporter.
Inom hotell och restaurang är minskningen 22 procent. Detaljhandeln har minskat konkurserna med 13 procent.

– Svenska konsumenters köpkraft har ökat under många år. Under pandemin sjönk försäljningen av framförallt skor och kläder, konstaterar UC-ekonomen Richard Damberg.
– Nu när samhället öppnar ökar konsumtionen på bred front vilket gynnar detaljhandeln. Det har också startats ett antal nya företag i branschen, inte minst outlets med den prispress som finns på marknaden, tillägger han.

Utvecklingen framöver kommer att präglas av inte minst e-handeln, konstaterar Damberg.
– Till följd av den omvandling av branschen som nu pågår kommer fler företag att gå i graven och nya dyka upp inom e-handeln framöver. En tredjedel av alla fysiska butiker som stängde under 2020 var inom klädhandeln, påpekar Richard Damberg.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil