Ölburkar är konst idag – inte minst i Göteborg

Ölburkar är konst idag – inte minst i Göteborg
Foto: Mostphotos
Det var en burk med enkel logotype. Idag har ölburkar blivit designobjekt. Inte minst går mikrobryggerierna i spetsen för hajpningen av ölburkarna.

Det var en burk med enkel logotype. Idag har ölburkar blivit designobjekt. Inte minst går mikrobryggerierna i spetsen för hajpningen av ölburkarna.

Tuborgs mellanölsburkar med de två tecknade snubbarna där den ene har en korv i en fågelbur och frågan är hvornaer en Tuborg smakar bäst och svaret är ”Hvergang”, var förstås först.
Annars har väl inte ölburkar varit mycket till konstverk särskilt länge, ärligt talat.

Men nu söker alltfler bryggerier egna formgivare som skapar konstnärliga öletiketter och hjälper framförallt mindre och uppåtsträvande mikrobryggerier att bygga och bygga på varumärken den vägen.

G-P har gjort ett reportage om saken och bland annat träffat designers bakom ölloggor och burkar.

– Ölbranschen är ny för mig, men det känns som att den har mycket gemensamt med indiemusikindustrin, säger Alexander Palmestål, inhousedesigner på O/O brewing till gp.se.

– När jag växte upp drömde jag om att göra skiv- eller bokomslag. I stället hamnade jag mer inom reklam, men det känns som att jag genom ölen har tagit en bakväg och gjort något som folk kanske tittar på lite på samma sätt som när man håller i ett skivomslag medan man lyssnar, säger Neale Payling som formger nästan alla öl hos Stigbergets bryggeri, i samma reportage.

Göteborg är ganska mycket av föregångare på området men det finns en enkel förklaring då staden idag har så mycket som 34 hantverksbryggerier.
Flera av dem har profilerat sig starkt och slagit igenom brett som Oceanbryggeriet, Stigbergets och andra.
Nu kan de dessutom se till att profilera sig i sektorn varumärkesbyggande den kulturella vägen också…

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Sales Support firar 30 år

30-årsjubileum. Och 15-årsjubileum. Det är mycket nu för
Sales Support som både firar och tittar framåt.

Arla testar foder för mindre utsläpp

Nu testar drygt 2 500 svenska Arla-kor fodertillskottet Bovaer. Det är ett experiment som syftar till att minska metanutsläppen med cirka 30 procent.

Coop genomför en ny prissänkning

Även Coop utnyttjar läget till att nu göra en längre kampanj med prissänkta varor, i Coops fall för perioden 5 juni till och med 2 juli.

Marabous ägare svartlistas av Ukraina

Ukraina svartlistar Mondelez, som bland annat äger varumärken som Marabou, O´boy och Daim eftersom koncernen bidrar till Rysslands krigskassa.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil