Svensk glass ofta inte svensk

En hög andel av produkterna i våra svenska glassjättars sortiment är inte alls svenska – trots att företagen gör allt för att det ska verka så. | Foto av Dusan Zidar
Förföriska namn som syftar på Sundborn och Astrid Lindgren – men tillverkning i andra länder och frysfrakt till Sverige är ofta verkligheten.

Det är Expressen som i en stor sammanställning konstaterar att en hög andel av produkterna i våra svenska glassjättars sortiment inte alls är svenska – trots att företagen gör allt för att det ska verka så.
– Det är vilseledande för konsumenterna, säger WWF:s matexpert Anna Richert till expressen.se.

Pippis tjolahoppglass görs i Slovenien, Sundborns punschglass i Tyskland, Dumlestrut i Danmark och Icas Mumsbit i Belgien.
Sedan frysfraktas – dyrt och klimatovänligt – i allmänhet glassen till Sverige där den marknadsförs som gjord med hjärtat i Sverige om än med själva produktionen i ett helt annat land.
Av de glassföretag Expressen kartlagt är det bara Sia och Lejonet & björnen som håller sig till enbart svensk produktion.

Samtidigt vill man profilera sig som en äkta blågul del av den svenska sommaren.
GB, exempelvis, skriver på sin hemsida att ”Glassfabriken och vårt hjärta finns i Flen och det är därifrån din favoritglass kommer”.

Att 20-30 procent av den glass man säljer kommer från Italien, Tyskland, England, Spanien och Slovenien är inget man däremot slår på stora trumman för.
Likartad är situationen för övriga större företag på den svenska glassmarknaden i Expressens sammanställning.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Hemköp Jakobsberg nyinvigt och igång

Nu har Hemköp Jakobsberg öppnat på nytt. Det sker efter en omfattande modernisering. Under tiden har man fått vara i tillfälliga lokaler.

Årets julsnaps äldst i världen

I år lanseras nationalsnapsen Vasa 1628 som årets julsnaps, en snaps som faktiskt kan göra anspråk på att vara världens äldsta sprit.

Dags att inviga nya Hemköp Stadshagen

Nu är det dags för invigning av Hemköp Stadshagen. På onsdag, 29 n9vember, öppnar man butiken, alldeles intill tunnelbanan i Stadshagen.

Tre av fyra ska minska julköpen

Tre av fyra svarande i en ny undersökning säger att de ska dra ned på julklappsköpen detta år. Många slopar julklappar till andra vuxna helt.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil