Svensk glass ofta inte svensk

En hög andel av produkterna i våra svenska glassjättars sortiment är inte alls svenska – trots att företagen gör allt för att det ska verka så. | Foto av Dusan Zidar
Förföriska namn som syftar på Sundborn och Astrid Lindgren – men tillverkning i andra länder och frysfrakt till Sverige är ofta verkligheten.

Det är Expressen som i en stor sammanställning konstaterar att en hög andel av produkterna i våra svenska glassjättars sortiment inte alls är svenska – trots att företagen gör allt för att det ska verka så.
– Det är vilseledande för konsumenterna, säger WWF:s matexpert Anna Richert till expressen.se.

Pippis tjolahoppglass görs i Slovenien, Sundborns punschglass i Tyskland, Dumlestrut i Danmark och Icas Mumsbit i Belgien.
Sedan frysfraktas – dyrt och klimatovänligt – i allmänhet glassen till Sverige där den marknadsförs som gjord med hjärtat i Sverige om än med själva produktionen i ett helt annat land.
Av de glassföretag Expressen kartlagt är det bara Sia och Lejonet & björnen som håller sig till enbart svensk produktion.

Samtidigt vill man profilera sig som en äkta blågul del av den svenska sommaren.
GB, exempelvis, skriver på sin hemsida att ”Glassfabriken och vårt hjärta finns i Flen och det är därifrån din favoritglass kommer”.

Att 20-30 procent av den glass man säljer kommer från Italien, Tyskland, England, Spanien och Slovenien är inget man däremot slår på stora trumman för.
Likartad är situationen för övriga större företag på den svenska glassmarknaden i Expressens sammanställning.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

Så handlade vi hos Shopify

Även om Black Friday backade totalt redovisar Shopify för sin del för den och Cyber Monday positiva siffror jämfört med 2021.

CBS öppnar sin tredje Coop Mini

Coop butiker & stormarknader, CBS, inviger på fredag sin tredje obemannade butik. Denna Coop Mini öppnar i Gåvsta nordost om Uppsala.

Apotea ska växa så in i Norden

Det är Norden nästa som gäller för nätapoteket Apotea som ska växa via investeringar i norska och finska nätapotek framöver.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil