Oskars surströmning dubblar leveranserna

Foto MostPhotos
Oskars surströmming dubblar sina leveranser i år men är trots det långt från vad man ser som den ”vanliga” nivån.

Krisen när det gäller surströmming är välbekant och har inte lättat. Nu ska Oskars surströmming dubbla sina leveranser men är trots det långt från sin vanliga nivå.

Man siktar på att leverera 20 ton i år mot 10 ton förra året, efter att ha köpt in fisk från fler områden än tidigare, rapporterar Norran.
– Vi ansträngde oss mer för att köpa in fisk. Normalt köper vi från fiskare här i trakten, men nu köpte vi även från Söderhamn och ner mot Gävle, säger Jan Söderström, vd för Oskars Surströmming, till Norran.

Med normal tillgång till strömming har Oskars surströmming levererat 100 ton per år regelbundet.
Enligt SLU råder det stor brist på strömming och fiskarna har minskat både i antal och storlek.

Oskars surströmming konstaterar att man kan få ställa in sig på en ny normalnivå om inte det blir någon ändring av fiskekvoterna som satts för strömmingsfiske i Bottenhavet och Bottenviken, enligt Jan Söderström.

– De bestäms av EU och enligt min mening tillåts för mycket fiske. Det mesta tas upp av trålare och de tar alla storlekar. En lämplig storlek för surströmming är en fisk som är cirka 6-7 år gammal, och de får aldrig chans att växa till sig så mycket, säger han till Norran.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil