Deg som började brinna orsaken

Branden i Polarbröds fabrik. | Foto: Piteå kommun
Polarbröds utredning av den förödande branden 23 augusti är klar och pekar mot att det var deg som fattat eld i ugnen och vidare till svalbanan.

Polarbröds bageri i Älvsbyn drabbades av en förödande brand den 23 augusti. Nu har företaget gjort en internutredning för att klargöra orsakerna till branden och för att hitta förbättringsområden i sitt fortsatta arbete.
Utredningen är viktig för att undvika att något liknande händer igen i den egna eller någon annans verksamhet, konstaterar man.

– Det viktigaste i hela vår tragiska händelse var att ingen kom till skada. Personalen som var på plats agerande föredömligt. Utrymningen fungerade helt enligt plan och det finns ingenting att anmärka på, säger koncern-vd Karin Bodin.

Polarbröd har ett systematiskt brandskyddsarbete, ett helautomatiskt brandlarm och ett brandskydd som uppfyllde alla krav. Det har reviderats regelbundet och all personal utbildas kontinuerligt.
Medarbetarna på plats i bageriet reagerade två minuter snabbare än det automatiska brandlarmet och sparade därmed utryckningstid, summerar företaget idag.

Polarbröd ser nu över verksamheten i Bredbyn och tar med erfarenheterna till det nya bageri som ska byggas i Älvsbyn.
Länsförsäkringar Norrbotten gör en brand- och försäkringsutredning och denna sker oberoende av Polarbröds egen utredning.

Fakta/Kort beskrivning av brandförloppet
Utredningen visar att branden blossade upp på svalbanan – en 50 meter lång tunnel där brödet kyls ner efter gräddning. Ventilationen i svalbanan gjorde att elden tog fart och fick ett snabbt förlopp. Svalbanans konstruktion gjorde att det inte gick att komma åt att släcka. Orsaken till själva branden är troligtvis att deg har fattat eld i ugnen och transporterats vidare till svalbanan.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil