Risk att sillen blir dyrare till midsommar

Risk att sillen blir dyrare till midsommar
Foto: Mostphotos

Utdragna EU-förhandlingar kan göra sillen till midsommar 20 procent dyrare. Någon risk för prischocker kring nubben har däremot inte rapporterats än.

Sillen till midsommarfirandet kan bli 20 procent dyrare, rapporterar TT.
Orsaken är utdragna förhandlingar kring norsk sill där EU lägger hinder.

Den största delen av den sill vi äter i Sverige importeras från Norge, som vi som i stort sett enda EU-land köper sill från.
Orsaken till att vi gör det är att råvara från andra länder inte godkänns av våra kräsna sinnen.

Nu är problemet att avtalet kring olika råvaror mellan länderna inom EES ut och där ingår den norska sill som det handlar om inför svensk midsommar.
I höstas satte, i avvaktan på nytt avtal, EU en kvot på import av högst 5 000 ton norsk sill mot en tullavgift på 10 procent.

Sverige begärde dock att få importera 17 000 ton sill, i närheten av vår årskonsumtion, och det utan att betala någon tullavgift.
Nu löpte aktuellt avtal ut 30 april och kommer inget nytt är, bland mycket annat, midsommarsillen i fara för en rejäl prishöjning.

– Konsekvensen riskerar att bli att det blir väldigt dyrt för konsumenterna. Vi tycker att det är en orimlig konsekvens för Sverige och svenska konsumenter om man inte hittar en övergångslösning till dess att det finns ett nytt avtal på plats, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT.

– Kvoten för sillråvara är ju av väldigt stort intresse för Sverige. Sill och inlagd sill har ju en självklar plats på nästan alla svenska bord på i stort sett alla svenska högtider, midsommar, jul och påsk, säger Nilsson.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Magnus metod ska skapa nya maträtter

Magnus metod ska skapa nya maträtter

Doktoranden Magnus Westling har skapat en metod för att förbättra maträtter och utveckla recept – med början i råvarornas smakkaraktär.

Coop lanserar nytt ekologiskt för barn

Coop lanserar nytt ekologiskt för barn

Coop lanserar inför sommaren två ekologiska fruktdrycker för barn. Dessutom har man uppdaterat sina fruktpuréer med flera nya smaker, allt Krav-märkt.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.