Risk att sillen blir dyrare till midsommar

Risk att sillen blir dyrare till midsommar
Foto: Mostphotos
Utdragna EU-förhandlingar kan göra sillen till midsommar 20 procent dyrare. Någon risk för prischocker kring nubben har däremot inte rapporterats än.

Utdragna EU-förhandlingar kan göra sillen till midsommar 20 procent dyrare. Någon risk för prischocker kring nubben har däremot inte rapporterats än.

Sillen till midsommarfirandet kan bli 20 procent dyrare, rapporterar TT.
Orsaken är utdragna förhandlingar kring norsk sill där EU lägger hinder.

Den största delen av den sill vi äter i Sverige importeras från Norge, som vi som i stort sett enda EU-land köper sill från.
Orsaken till att vi gör det är att råvara från andra länder inte godkänns av våra kräsna sinnen.

Nu är problemet att avtalet kring olika råvaror mellan länderna inom EES ut och där ingår den norska sill som det handlar om inför svensk midsommar.
I höstas satte, i avvaktan på nytt avtal, EU en kvot på import av högst 5 000 ton norsk sill mot en tullavgift på 10 procent.

Sverige begärde dock att få importera 17 000 ton sill, i närheten av vår årskonsumtion, och det utan att betala någon tullavgift.
Nu löpte aktuellt avtal ut 30 april och kommer inget nytt är, bland mycket annat, midsommarsillen i fara för en rejäl prishöjning.

– Konsekvensen riskerar att bli att det blir väldigt dyrt för konsumenterna. Vi tycker att det är en orimlig konsekvens för Sverige och svenska konsumenter om man inte hittar en övergångslösning till dess att det finns ett nytt avtal på plats, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT.

– Kvoten för sillråvara är ju av väldigt stort intresse för Sverige. Sill och inlagd sill har ju en självklar plats på nästan alla svenska bord på i stort sett alla svenska högtider, midsommar, jul och påsk, säger Nilsson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil