[bsa_pro_ad_space id=3 delay=7]

”Ultraprocessad mat inte självklart dålig”

Pommes frites | Foto Pexels
Ultraprocessad mat är inte av självklarhet dålig, påpekar välrenommerade näringsfysiologen Linda Bakkman som vill se en bredare infallsvinkel.

Att automatiskt klassificera mat som processad kan leda tanken fel, skriver näringsfysiologen Linda Bakkman i SvD och konstaterar att det är lätt att tro att industritillverkad mat är sämre.

Pommes frites, vegokött, mjölk, fullkornsbröd, havregryn är alla exempel på processad mat, påpekar Bakkman.

– Bearbetning av mat har en lång historia, som torkning, rökning, jäsning och tillagning. I takt med utvecklingen av jordbruksindustrin har vi idag flera raffinerade metoder för att förändra näringsinnehåll, näringsutbyte, smak och hållbarhet. Utan olika industriella processer hade vi knappast kunnat föda jordens växande befolkning, skriver hon i SvD.

– Ultraprocessad mat är industriellt förädlad genom att råvaror ofta brutits ned i mindre delar och förändrats. Syftet kan vara att förlänga hållbarheten, få den att smaka bättre eller se aptitligare ut genom förändring av färg, smak, konsistens eller textur. Begreppet ultraprocessad säger inget om hur mycket näring maten innehåller.”

– Att med teknikens hjälp öka näringsutbytet i livsmedel genom att göra näringsämnen mer tillgängliga är andra potentiella vinster. Andra är att utnyttja rester, vilket kan vara bra både för hälsa och hållbarhet. Granola, tofu och fullkornsknäckebröd hör till processade livsmedel med bra näringsinnehåll i relation till energiinnehåll och bör inte uteslutas på grund av en klassificering som ultraprocessad, tillägger Bakkman.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

[bsa_pro_ad_space id=4 delay=7]

[bsa_pro_ad_space id=1 delay=7]

Västkustägg förvärvar Väst Ägg AB

Stjärnägg AB, en av Sveriges främsta leverantörer av ägg, tillkännager stolt att deras delägare, Västkustägg, har förvärvat Väst Ägg AB, tidigare känt som Lilluns Ägg. Denna strategiska expansion förväntas stärka deras kapacitet att leverera ägg av högsta kvalitet till butiker över hela landet.

Olivoljepriserna skjuter i höjden

Den senaste tiden har olivoljepriserna fortsatt att skjuta i höjden till följd av torkan som härjar i södra Europa. Enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, har priserna ökat med hela 5 procent under februari och en imponerande 40 procent på årsbasis.

Leder vägen för jämställdhet i näringslivet

En färsk undersökning utförd av Svensk Kooperation visar på en betydande skillnad i jämställdhetsarbetet mellan kooperativt ägda företag och börsbolag. Med Internationella kvinnodagen i sikte ger resultaten en inblick i hur olika typer av företag hanterar könsrepresentationen i sina ledande positioner.

Sex procent lägre konsumtion 2020

Konsekvenser för försäljning till minderåriga

När det kommer till Systembolaget är ålderskontroll av högsta prioritet. Att säkerställa att ingen under 20 år får köpa alkohol är en central del av deras arbete för att främja ansvarsfull konsumtion. Men vad händer om en misstag inträffar och alkohol säljs till en minderårig?

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil