Hittar fiskfoder i skogen

Forskningsinstitutet Rise har utvecklat en metod för att göra fiskfoder av hållbara proteinkällor från skogen. | Foto från Pixabay.
Snart kan protein från skogen bli fiskfoder. Hos forskningsinstitutet Rise har man utvecklat en metod för att göra fiskfoder ur skogens proteinkällor.

Fiskfoder består ofta av fisk- eller sojamjöl, vilket inte anses hållbart när produktionen av odlad fisk ökar.
Forskningsinstitutet Rise har utvecklat en metod för att göra fiskfoder av hållbara proteinkällor från skogen.

Nu ska det internationella projektet Fisk knyta samman parter så att produktion av fiskfoder baserad på skogsråvara kan bli verklighet.
– Vi har under de senaste åren utvecklat en metod för att ta fram så kallat single cell protein (SCP) ur skogsråvara, berättar projektledaren Yvonne Söderström Nordin.
– Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av fiskfoder tillverkat av restprodukter från skogsindustrin genom att knyta ihop aktörer längs hela värdekedjan.

– Vi ser att intresset för att hitta alternativa och hållbara foder har ökat de senaste åren. Arbetet med att framställa single cell protein ur skogsbiomassa har visat goda resultat och nu arbetar vi för att kunna ta ytterligare steg mot kommersiell produktion, säger Mihaela Tanase-Opedal, projektledare på Rises norska dotterbolag Rise PFI.

Det internationella projektet Fisk ska driva på utvecklingen och knyta samman aktörer från olika industrier. Syftet är att skapa tillräckligt underlag för ett investeringsbeslut i produktion av SCP.
– Det ska bli spännande att få arbeta med intressenter från hela värdekedjan från skog till fiskfoder och få sy ihop det är till något som är både ekonomiskt hållbart och miljömässigt viktigt, säger Yvonne Söderström Nordin.

De sidoströmmar som används som råvara till produktion av SCP i projektet är både surlut från bioraffinaderiprocessen och grenar och toppar, så kallad Grot.
Tester av SCP kommer även att utföras på fisk med avseende på fiskhälsa, produktkvalitet, miljö, nya foderingredienser och produktionsteknologi.
Fisk ska även arbeta med affärsutveckling av fiskfoder som innehåller SCP och en affärsmodell ska tas fram för att kunna ta ytterligare steg i kommersialiseringsarbetet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil