”Välj svensk påskmat för klimatet”

Hjärta mjölk har räknat på klimatpåverkan från två tallrikar med påskmat där den ena enbart utgår från svenska | Foto : MostPhotos
Välj svensk påskmat och minska klimatavtrycket med en fjärdedel. Uppmaningen kommer från LRF som har jämfört en svensk och en utländsk påsktallrik.

I ett pressmeddelande inför påsken saluför LRF budskapet att man kan äta gott och samtidigt minska sitt klimatavtryck – och att man faktiskt kan göra det ganska enkelt. Man gör det nämligen genom att välja svensk mat på påskbuffén, förelår LRF som låtit Hjärta mjölk räkna på saken.

Hjärta mjölk har räknat på klimatpåverkan från två tallrikar med påskmat där den ena enbart utgår från svenska råvaror och den andra huvudsakligen från importerade råvaror (men svensk mjölk).
De två tallrikarna innehåller lika mycket näring och energi men den svenska har en 24 procent lägre klimatpåverkan, enligt LRF.

Påsktallriken från Sverige innehåller:
3 köttbullar
3 små potatisar
2 filéer sill
1 skiva bröd med smör och ost
1 ägghalva
Gräddfil med rödlök och dill
Ärter, vitkål och morötter
1 glas mjölk
2 ordentliga gräddkolor
Klimatpåverkan: 1,5 kg CO2-ekv

Påsktallriken med importmat innehåller samma sak som den svenska förutom:
2 filéer fjordlax istället för sill
2 lite större, importerade potatisar än de svenska tre, som var lite mindre.
2 chokladpraliner istället för gräddkolor
Klimatpåverkan: 1,9 kg CO2-ekv

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil