Spår normalstor skörd i år

Årets skörd kommer att bli normalstor enligt Lantmännen men lite lägre än fjolårets. | Foto: Lantmännen
Lantmännens prognos säger att årets svenska skörd totalt kommer att uppgå till 6,1 miljoner ton vilket man klassar som en ”normalstor” skörd.

Lantmännens prognos för årets skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd uppgår till 6,1 miljoner ton, vilket är lägre än förra årets stora skörd men strax över 5-årssnittet.
– Vi tror på en bra skörd i Sverige i år, både vad gäller volym och kvalitet, även om det finns regionala skillnader, säger Mikael Jeppsson som är spanmålschef hos Lantmännen.
– Vi har ett stort ansvar för att hantera skörden på bästa sätt. Lantmännen har en stor kapacitet för mottagning, torkning och lagring av spannmål och är väl förberedda för att ta emot årets skörd på ett bra och säkert sätt, trots pågående coronapandemi, påpekar han.

När coronaviruset spred sig allt snabbare kom också frågan upp om hur länge och hur bra Sverige klarar sin livsmedelsförsörjning vid en längre kris.
– Att säkerställa en god livsmedelsförsörjning är av största vikt, i synnerhet i kristider. Därför är årets skörd mer betydelsefull än någonsin och vi som företag, och våra medlemmar – svenska lantbrukare – har ett viktigt samhällsansvar, säger Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl och sammanfattar;
– Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord och ser till att säkra hela livsmedelsvärdekedjan, från gårdarna till butikshyllorna och konsumenterna.

Regeringen klassade i våras livsmedelssektorn som en samhällsviktig verksamhet och livsmedelsproduktionen är en kärnsektor i svensk ekonomi.
– Vi bör öka andelen svenskproducerad mat. Sverige har en livsmedelsproduktion i världsklass och vi har ett av världens mest hållbara lantbruk. Sveriges lantbrukare producerar högkvalitativa livsmedel, och livsmedelssektorn sysselsätter 300 000 personer i Sverige, konstaterar Per Olof Nyman, Lantmännens vd.

Efter 2018 års torka, då Sverige gick från att vara nettoexportör till nettoimportör av spannmål, följde ett mycket bra skördeår 2019, och Sverige kunde återigen exportera spannmål i stor utsträckning. Förutsättningarna för spannmålsexporten ser bra ut även i år.
– Exporten är en stor del av Lantmännens affär och en god skörd 2020 innebär att vi fortsatt kommer att kunna exportera spannmål till Europa, Nordamerika och norra Afrika, säger Mikael Jeppsson.

Läs mer om livsmedelsförsörjningen i Butikstrender 7/20202

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Satsar på camping och festival i sommar

Det smarta märket Stacky´s åker på turné i sommar och sätter upp ett stort antal campingplatser och festivaler som hållplatser på resan genom landet.

Solen, sangria och stränder lockar oss

Sol, sangria, stränder lockar oss när vi funderar på ett annat land att jobba ifrån. Inte konstigt att etta blir ett land på ”S”, alltså Spanien.

Greenfood initierar samarbete med Bower

Greenfood ska öka återvinningen med hjälp av Bower. Återvinningsappen ska göra att fler av Greenfoods förpackningar återvinns, hoppas parterna.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil