Noma i Köpenhamn har tre Michelin-stjärnor och anses vara en av världens mest inflytelserika restauranger.
Den har fem gånger toppat listan ”World´s 50 best restaurants”, första gången 2010 och senast 2021.

Grundaren och delägaren René Redzepi är en av världens mest kända kockar och det är han som i New York Times nu avslöjar att man stänger restaurangen i slutet av 2024.
Fine dining är ”ohållbart”, säger Redzepi.
– Vi måste ompröva branschen helt, anser han.

Restaurangen där man kunnat äta hitta udda råvaror som ankhjärna, granskott och renpenis på tallriken och där en lunchmeny går loss på 7 500 kr, går inte att driva vidare med bibehållen kvalité utan att höja priserna, säger Redzepi till NYT.
– Det här är helt enkelt för svårt, och vi måste jobba på ett annat sätt, slår mästerkocken fast.

I slutet av 2024 stänger därför Noma. Istället ska restaurangen bli en renodlad experimentverkstad för mat där nya rätter och produkter ska utvecklas för e-handelsverksamheten Noma Projects.
Matsalen kommer då enbart att vara öppen periodvis för popup-projekt.