Tre av fyra köper Fairtrade

En av Fairtrades bananodlingar i Dominikanska Republiken | Foto James Rodriguez
Varannan svarande i en ny undersökning tänker att de kan påverka sin omvärld genom valen i butik. Tre av fyra köper Fairtrade-märkta produkter.

Det är en ny undersökning Fairtrade låtit Sifo göra som visar att vi tror att vi kan påverka genom vilka produkter vi väljer att köpa. Tre av fyra svarande i undersökningen köper då och då Fairtrade-märkta produkter och totalt ökade försäljningen av dessa med tio procent under 2019.

Var tionde kopp kaffe, var sjätte banan och varannan ros som säljs i Sverige är Fairtrade-märkt, konstaterar organisationen i en pressrelease. Under 2019 använde svenskarna i genomsnitt 433 kronor per person på Fairtrade-produkter. 74 procent handlar då och då Fairtrade-märkt.

– Det är oerhört glädjande att svenska konsumenter visar ett så stort intresse för en socialt och miljömässigt hållbar handel. Särskilt med tanke på de utmaningar som världen nu står inför till följd av coronakrisen – och som drabbar odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom särskilt hårt, säger Cecilia Ceder, vd för Fairtrade Sverige.

Försäljningssiffrorna från 2019 vittnar bland annat om en fortsatt ökad efterfrågan på Fairtrade-certifierad bomull i kläder och textilier. Jämfört med året innan ökade försäljningen med 67 procent, vilket gör denna bomull till den snabbast växande produktgruppen.
– Det känns verkligen positivt att trenden håller i sig från tidigare år med tanke på de stora behov och enorma potential som finns inom bomullsbranschen, säger Cecilia Ceder.

Choklad, konfektyr och kakor är den kategori som ökade näst mest under förra året – med 42 procent – vilket får direkt positiva effekter för bland annat de hårt utsatta kakaoodlarna i Västafrika som ofta har svårt att leva på sin inkomst.
Även vinförsäljningen har ökat med 23 procent, vilket befäster Sveriges position som ett av de länder som säljer mest etiskt producerat vin i världen.

Dessutom tillkom fler Fairtrade-märkta varor på den svenska marknaden under förra året. Utbudet ökade med åtta procent mellan 2018 och 2019.
– Den ökade försäljningen innebär att svenska konsumenter fortsätter att göra skillnad för världens odlare och anställda. De bidrar till en internationell handel som värnar mänskliga rättigheter, vilket i tider som denna framstår som viktigare än någonsin, säger Cecilia Ceder.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil