Har listat bästa fisken

Fisk är ofta bättre ur klimatvinkel än kött – men alla fiskar är inte bra, säger forskare vid Sveriges första forskningsinstitut, Rise, och nu har nu tagit fram en lista över de bästa arterna.

Den nya lista forskare vid Rise nu presenterar visar filka arter som är bäst när man lägger ihop klimat- och näringsperspektiven.
Utgångspunkten är att det – ur båda synvinklarna – finns stora skillnader mellan olika arter.

Den nya listan inkluderar inte bara fisk utan all typ av sjömat, alltså även skaldjur.
De arter som får högsta poäng efter sammanvägningen är ostron, sill, makrill och skarpsill.

Listan från Rise bygger på Livsmedelsverkets data när det gäller näringsinnehåll och de data som finns tillgängliga generellt när det gäller klimatpåverkan.
Forskarna ser allmänt att arter som lever i öppet vatten är bättre  ur näringssynpunkt.

När det gäller klimatpåverkan är det istället så att den främsta påverkan kommer från utsläppen från fiskebåtarna.
Därför är det, enkelt uttryckt, bättre att välja arter med starka bestånd som går snabbt att få upp, resonerar forskarna.

När det gäller odlad sjömat är det en annan faktor som är avgörande för klimatpåverkan.
Det handlar då i första hand om huruvida det behövs foder och i så fall vilket slags och vilka mängder.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil