Äldre arbetskraft presterar bättre än sitt rykteFeelgoods Jobbhälsorapport 2025 bygger på över 17 000 svar från svenska medarbetare. Fokus i årets rapport ligger på den äldre delen av arbetskraften och bilden är tydlig: de levererar, trivs och har lägre sjukfrånvaro än yngre kollegor.
– Det är strategiskt affärsmässigt att bygga arbetsplatser med blandade åldrar. Äldre medarbetare är ofta mycket uppskattade kollegor med både erfarenhet och engagemang, säger Stefan Kullgren, vd på Feelgood.
Vanliga myter – och vad datan faktiskt visar
❌ ”Äldre orkar inte”
✅ Äldre upplever bättre balans mellan krav och resurser, är mindre trötta och har lägre upprepad korttidsfrånvaro än yngre.
❌ ”Äldre är inte engagerade”
✅ De känner i högre grad att deras arbete är meningsfullt, trivs bättre och har bättre samarbete med kollegor.
❌ ”Hälsobesvär påverkar jobbet”
✅ Även om kroniska besvär förekommer, påverkar det sällan arbetsförmågan betydligt mindre än hos yngre.
Trendbrott: Korttidsfrånvaron hos unga minskar något
Fjolårets rapport visade oroande hög upprepad frånvaro bland yngre. Det mönstret finns kvar – men årets siffror tyder på en möjlig vändning.
– Det är fortfarande oroande. Yngre är generellt friska, men har ändå hög frånvaro. Här behövs fortsatt fokus på friskfaktorer, säger Charlotte Wallin, chefsläkare på Feelgood.
Varning för brist på friskfaktorerrapporten visar också att många saknar grundläggande friskfaktorer som återhämtning, tydlighet i krav och kontroll över arbetssituationen. Det gäller i alla åldersgrupper.
Därför är rapporten viktig för handelnför butikskedjor och handlare med högt personalbehov är detta en väckarklocka.
Att underskatta 50+ är att gå miste om erfarenhet, stabilitet och lönsamhet.
Rapporten ger arbetsgivare fakta att luta sig mot i både rekrytering, retention och arbetsmiljöarbete.
Om rapporten
Jobbhälsorapporten bygger på HALU – en hälsoanalys på individnivå. Underlaget bygger på 17 650 svar 2024, och en tidsserie från över 15 år.