Första färskpotatisen till S:t Görans

Potatis från Bjärehalvön, årets första svenska frilandsodlade. En attraktion för 300 kr kilot gick i år till personalen på S:t Görans sjukhus | Foto: Pressbild & Montage
Från Bjärehalvön rapporteras att årets första svenska frilandspotatis är här men istället för budgivning går den till personal på S:t Görans sjukhus.

Årets första frilandsodlade färskpotatis plockades på Bjärehalvön under onsdagen, 29 april, men till skillnad från tidigare år blir det ingen traditionsenlig budgivning.
 – Vi paketerar istället den allra första färskpotatisen och skickar de gyllene delikatesserna från Bjäre direkt till personalen på S:t Görans sjukhus. De är guld värda, säger Annakarin Hamilton hos Svensk potatis.

Intresset för den första frilandsodlade färskpotatisen har alltid varit stort bland grossister, handlare och kockar. I år är ett annorlunda år, även i potatislandet.
Budgivningen är inställd och det blir inget rekordpris i tusenkronorsklassen. Priset är istället satt till marknadsmässiga 300 kronor per kilo för premiärpotatisen.

Det är ett skäligt pris, tycker Leif Svensson som är en av de odlare som är först ut att skörda.
– När vi satte här i Öllöv i början av mars trodde vi att det kanske var lite väl blött i jorden efter den regniga vintern. Men sedan har det varit torrt och soligt, men kyligt, säger han.
– Swift är en liten rund, fin och trevlig potatis, tycker jag, bara den kokas på rätt sätt. Ta av den precis innan den är klar och ät med en klick smör.

På gården i Förslöv på Bjäre är Ted Ivarsson fjärde generationens färskpotatisodlare. Det är tredje gången som han är först ut att plocka årets exklusiva primörer, men första gången den skickas direkt till vårdpersonal efter skörd.
 – Det är ett bra initiativ, tycker jag. De är verkligen guld värda och förtjänar ett stort tack för sitt arbete. Jag hoppas att färskpotatisen ska ge lite extra energi.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil