Medvind för Axfood i hållbarhetsarbetet

Medvind för Axfood i hållbarhetsarbetet
Glad bakom disken – kanske på grund av Axfood medvind i hållbarhetsfrågor? Foto: Axfood, Per Björklund
Minskat matsvinn, fossilfria transporter och högre andel hållbarhetsmärkta varor hör till det Axfood bockar av i hållbarhetsavseende för år 2020.

Minskat matsvinn, fossilfria transporter och högre andel hållbarhetsmärkta varor hör till det Axfood bockar av i hållbarhetsavseende för år 2020.

I samband med att Axfoods års- och hållbarhetsredovisning publiceras summerar koncernen även förbättringar inom hållbarhetsarbetet.
Minskat matsvinn, fossilfria transporter och högre andel hållbarhetsmärkta varor är några områden där man hänvisar till viktiga framsteg under 2020.

– Samtidigt som hållbarhetsutmaningarna blir allt fler är det viktigt att komma ihåg att hållbarhet och lönsam tillväxt går hand i hand. Att det som är bra för miljön även är bra för affärsverksamheten såg vi många bevis på under förra året, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij. Här är fyra punkter där Axfood redovisar framsteg för det gångna året:

Minskade utsläpp av växthusgaser – den totala koldioxidpåverkan per levererat ton för egenägda varutransporter inom koncernen minskade med drygt 9 procent under 2020 – ett resultat av allt fler fossilfria varutransporter.
Sedan basåret 2009 har de totala utsläppen inom Axfoods egen verksamhet minskat med totalt 76 procent. 

Rekordlågt matsvinn i butik – matsvinnet minskade under 2020 i samtliga Axfoods butikskedjor till rekordlåga 1,26 procent.
Med nuvarande minskningstakt kommer målet om att halvera svinnet mellan 2015 och 2025 att nås.

Ökad försäljning av hållbarhetsmärkta varor – denna kategori varor står för en allt större andel av Axfoods totala försäljning.
Under 2020 uppgick andelen till 28,3 procent av den totala försäljningen, en ökning med 1,4 procentenheter jämfört med föregående år och ett stort kliv mot målet om 30 procent av den totala försäljningen 2025.

Mer växtbaserat och grönlistat – att allt fler konsumenter väljer att äta växtbaserade proteiner bekräftas av en fortsatt hög försäljningstillväxt om drygt 15 procent för kylda och frysta vegetariska varor.
Samtidigt består en allt större del av fisksortimentet – 81 procent – av fisk som är grönlistad av WWF, en ökning med över 7 procent sedan föregående år.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Coop lanserar nytt matkassekoncept

Coop lanserar en ny matkasse där man kan köpa veckans middagar och komplettera med varor ur hela butikens sortiment, utan bindningstider.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil