Dill odlad med extra UV-ljus smakar bättre

Dill odlad med extra UV-ljus smakar bättre
Victor Castro-Alves når nya rön i forskningen vid Örebro universitet. Foto: Pressbild Jesper Mattsson
Örebroforskare tillsatte UV-ljus för att påverka smaken på dill – och det gav resultat. Dill odlad i växthus med extra UV-ljus smakar faktiskt bättre.

Örebroforskare tillsatte UV-ljus för att påverka smaken på dill – och det gav resultat. Dill odlad i växthus med extra UV-ljus smakar faktiskt bättre.

För att förstå varför dillen smakar bättre har Örebro-forskarna undersökt vad som händer inuti dillen.
Nästa steg är att ta fram dill som inte bara smakar bättre utan också är nyttigare.

– Vi vill att den ska smaka mer som dill odlad utomhus. Den ska smaka mindre som gräs och ha en starkare bitter, kryddig dillsmak. Då krävs mer aminosyror och organiska syror och mindre sockerämnen, säger Victor Castro-Alves.
Han är forskare i kemi och en del i Örebro universitets stora satsning inom mat och hälsa.

Växthus har flera fördelar. Det är möjligt att odla året runt och det skyddar mot olika angrepp.
Nackdelen är att växthuset stänger ute UV-ljus – och det påverkar smaken negativt.

Forskarna har valt att använda dill eftersom det ofta odlas i växthus i Sverige men forskningen går att överföra på andra växter.
De har tillfört lika mycket UV-ljus som det är utomhus på en solig dag.

– Om man tillför för mycket ljus börjar dillen producera ämnen för att skydda sig mot ljuset och det kan påverkar hur mycket plantorna växer. Det gäller alltså att hitta rätt, säger Victor Castro-Alves.

Han jämförde dill som växte i en kontrollerad miljö med rätt mängd UV-ljus med dill från mataffärer, dill man odlat på universitetet på samma sätt som man gör på kommersiella odlingar och en leverantör som odlar inomhus och utomhus.
De har gjort experimentet två gånger – under två år.

En smakpanel från Restaurang- och hotellhögskolan har provsmakat dillen. De visste inte vilken dill som var odlad vart. Första året var det 30 tränade provsmakare och andra året 20.
Dillen från mataffären och dillen forskarna odlat utan UV-ljus i växthus smakade likvärdigt enligt panelen. Utomhusdillen smakade bäst.

– Utomhusdillen har en kryddig, besk och lite sur dillsmak. Den kommersiellt västhusodlade dillen smakar sötare och har en smak av gräs eller grönt men saknar den karaktäristiska smaken av dill.

– Dillen som vuxit med UV-ljus hamnade mellan dessa. Den har dillsmaken men inte lika tydligt som dillen som vuxit utomhus. Den har också lite av den söta, gröna smaken som den kommersiellt växthusodlade dillen.

Victor Castro-Alves är nöjd med resultatet eftersom det visar att det går att förbättra smaken på växthusodlade kryddor och grönsaker genom att förändra ljuset.

– Nästa steg är att ta med hälsoperspektivet. Målet är att hitta enkla vägar att odla kryddor och grönsaker som inte bara smakar bättre utan också är hälsosammare. Det går hand i hand – om det inte smakar gott är det ingen idé att de är hälsosamma för då väljer vi inte att äta dem, avslutar Victor Castro-Alves.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

440 miljoner kronor till Arlabönder

Arlabönder runt om i Sverige kommer att dela på en utdelning på cirka 440 miljoner kronor som en del av den efterlikvid som beslutades av Arlas högsta beslutande organ. Det totala beloppet för hela Arlas nordiska mjölkbönder är cirka 270 miljoner euro.

Ökar ersättningen till norrländska mjölkbönder

Från och med den 1 mars 2024 höjer Norrmejerier ersättningen för mjölkråvara med 30 öre. Beslutet välkomnas av både mjölkbönder och företagsledningen som ser det som ett nödvändigt steg med tanke på de utmaningar som mjölkbönderna i Norrland står inför.

Premiär för två nya Snabbgross Club

Den 29 februari slår Axfoods restauranggrossist Snabbgross upp portarna för två nya butiker i det medlemsbaserade konceptet Snabbgross Club, denna gång i Luleå och Västerås. Detta innebär att nu totalt nio butiker i Sverige erbjuder unika restaurangvaror och stora förpackningar till låga priser för både företags- och privatkunder.

Svenskt nej till CSDDD: En besvikelse

Idag stod det klart att EU-medlemsstaterna inte kunde enas om EU-direktivet om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, CSDDD. Vid mötet i COREPER blev det tydligt att det inte fanns någon majoritet bakom förslaget, och enligt uppgifter var Sverige det enda landet som planerade att rösta nej.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil