Dill odlad med extra UV-ljus smakar bättre

Dill odlad med extra UV-ljus smakar bättre
Victor Castro-Alves når nya rön i forskningen vid Örebro universitet. Foto: Pressbild Jesper Mattsson
Örebroforskare tillsatte UV-ljus för att påverka smaken på dill – och det gav resultat. Dill odlad i växthus med extra UV-ljus smakar faktiskt bättre.

Örebroforskare tillsatte UV-ljus för att påverka smaken på dill – och det gav resultat. Dill odlad i växthus med extra UV-ljus smakar faktiskt bättre.

För att förstå varför dillen smakar bättre har Örebro-forskarna undersökt vad som händer inuti dillen.
Nästa steg är att ta fram dill som inte bara smakar bättre utan också är nyttigare.

– Vi vill att den ska smaka mer som dill odlad utomhus. Den ska smaka mindre som gräs och ha en starkare bitter, kryddig dillsmak. Då krävs mer aminosyror och organiska syror och mindre sockerämnen, säger Victor Castro-Alves.
Han är forskare i kemi och en del i Örebro universitets stora satsning inom mat och hälsa.

Växthus har flera fördelar. Det är möjligt att odla året runt och det skyddar mot olika angrepp.
Nackdelen är att växthuset stänger ute UV-ljus – och det påverkar smaken negativt.

Forskarna har valt att använda dill eftersom det ofta odlas i växthus i Sverige men forskningen går att överföra på andra växter.
De har tillfört lika mycket UV-ljus som det är utomhus på en solig dag.

– Om man tillför för mycket ljus börjar dillen producera ämnen för att skydda sig mot ljuset och det kan påverkar hur mycket plantorna växer. Det gäller alltså att hitta rätt, säger Victor Castro-Alves.

Han jämförde dill som växte i en kontrollerad miljö med rätt mängd UV-ljus med dill från mataffärer, dill man odlat på universitetet på samma sätt som man gör på kommersiella odlingar och en leverantör som odlar inomhus och utomhus.
De har gjort experimentet två gånger – under två år.

En smakpanel från Restaurang- och hotellhögskolan har provsmakat dillen. De visste inte vilken dill som var odlad vart. Första året var det 30 tränade provsmakare och andra året 20.
Dillen från mataffären och dillen forskarna odlat utan UV-ljus i växthus smakade likvärdigt enligt panelen. Utomhusdillen smakade bäst.

– Utomhusdillen har en kryddig, besk och lite sur dillsmak. Den kommersiellt västhusodlade dillen smakar sötare och har en smak av gräs eller grönt men saknar den karaktäristiska smaken av dill.

– Dillen som vuxit med UV-ljus hamnade mellan dessa. Den har dillsmaken men inte lika tydligt som dillen som vuxit utomhus. Den har också lite av den söta, gröna smaken som den kommersiellt växthusodlade dillen.

Victor Castro-Alves är nöjd med resultatet eftersom det visar att det går att förbättra smaken på växthusodlade kryddor och grönsaker genom att förändra ljuset.

– Nästa steg är att ta med hälsoperspektivet. Målet är att hitta enkla vägar att odla kryddor och grönsaker som inte bara smakar bättre utan också är hälsosammare. Det går hand i hand – om det inte smakar gott är det ingen idé att de är hälsosamma för då väljer vi inte att äta dem, avslutar Victor Castro-Alves.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil