Efter corona vill vi fira jul ute och brett

Efter corona vill vi fira jul ute och brett
Nu är det julbord igen – vaccinerade svenskar längtar efter jul med vänner och släkt. Foto: Pressbild
Efter den värsta coronaperioden vill vi fira jul rejält, brett och ute. Men vi vill fortfarande ha julskinka, julmust och ris à la Malta, är beskedet.

Efter den värsta coronaperioden vill vi fira jul rejält, brett och ute. Men vi vill fortfarande ha julskinka, julmust och ris à la Malta, är beskedet.

I år kommer 38 procent av de svenskar som svarat i en ny undersökning att äta julbord ute och 30 procent i samma grupp planerar att fira jul med andra än närmaste familjen, i båda fallen förstås en kraftig ökning jämfört med 2020.
Det är det däremot inte på julbordet där vi även i år vill ha svenskproducerad julskinka, julmust och ris à la Malta, enligt Livsmedelsföretagens julmatsundersökning via Demoskop.  Livsmedelsföretagen har frågat 1 473 svenskar om julens ätande och drickande. Här är några utdrag ur svaren:
Det viktigaste med julmaten är att den är svenskproducerad och av extra hög kvalitet. Minst viktigt är att den är nyttig.

Favoriträtterna på julbordet är julskinka (28%), Jansson (15%) och sill (10%).
Julbordet ska helst domineras av kött och chark, med fisk- och skaldjur på en avlägsen andraplats.

På frågan om man serverar något oväntat på julbordet svarar svenskarna bland annat kålrotslåda, kalkon, grisfötter och kroppkakor.
Den överlägset populäraste drycken till julmaten är julmust, följt av julöl, vatten och snaps.

Snaps är en generationsfråga. 43% av alla över 65 år vill ha snaps till julmaten, men bara 26% av 18–39 åringarna.
Favoritefterrätt/julgodis är fortfarande ris à la Malta (16%), men knäck (12%) och lussebullar (12%) ökar och närmar sig toppen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil