Efter corona vill vi fira jul ute och brett

Efter corona vill vi fira jul ute och brett
Nu är det julbord igen – vaccinerade svenskar längtar efter jul med vänner och släkt. Foto: Pressbild
Efter den värsta coronaperioden vill vi fira jul rejält, brett och ute. Men vi vill fortfarande ha julskinka, julmust och ris à la Malta, är beskedet.

Efter den värsta coronaperioden vill vi fira jul rejält, brett och ute. Men vi vill fortfarande ha julskinka, julmust och ris à la Malta, är beskedet.

I år kommer 38 procent av de svenskar som svarat i en ny undersökning att äta julbord ute och 30 procent i samma grupp planerar att fira jul med andra än närmaste familjen, i båda fallen förstås en kraftig ökning jämfört med 2020.
Det är det däremot inte på julbordet där vi även i år vill ha svenskproducerad julskinka, julmust och ris à la Malta, enligt Livsmedelsföretagens julmatsundersökning via Demoskop.  Livsmedelsföretagen har frågat 1 473 svenskar om julens ätande och drickande. Här är några utdrag ur svaren:
Det viktigaste med julmaten är att den är svenskproducerad och av extra hög kvalitet. Minst viktigt är att den är nyttig.

Favoriträtterna på julbordet är julskinka (28%), Jansson (15%) och sill (10%).
Julbordet ska helst domineras av kött och chark, med fisk- och skaldjur på en avlägsen andraplats.

På frågan om man serverar något oväntat på julbordet svarar svenskarna bland annat kålrotslåda, kalkon, grisfötter och kroppkakor.
Den överlägset populäraste drycken till julmaten är julmust, följt av julöl, vatten och snaps.

Snaps är en generationsfråga. 43% av alla över 65 år vill ha snaps till julmaten, men bara 26% av 18–39 åringarna.
Favoritefterrätt/julgodis är fortfarande ris à la Malta (16%), men knäck (12%) och lussebullar (12%) ökar och närmar sig toppen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Max lånar ut sin hållbarhetschef

Nu tar Max Burgers återanvändning ett steg till. I ett nytt utspel lovar man konkurrenterna att få låna Max hållbarhetschef, Kaj Török.

Nykomling blev årets uppfödare

När Kronfågel korade Årets uppfödare 2022 hamnade priset hos Anette och Per Henningsson på Backa gård, uppfödare sedan fyra år.

Coop lanserar nytt matkassekoncept

Coop lanserar en ny matkasse där man kan köpa veckans middagar och komplettera med varor ur hela butikens sortiment, utan bindningstider.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil