Gynnsamt odlingsår för vårt svenska vin

Gynnsamt odlingsår för vårt svenska vin
Foto: Lena Koller
Medan man i Frankrike ser vinproduktionen minska med 30 procent på grund av en kall vår räknar svenska odlare med en större skörd än vanligt.

Medan man i Frankrike ser vinproduktionen minska med 30 procent på grund av en kall vår räknar svenska odlare med en större skörd än vanligt.

I Frankrike beräknas vinproduktionen minska med uppemot 30 procent och orsaken är den kalla vår Frankrike fick.
I Sverige däremot räknar många odlare i vinbranschen med en till och med störrre skörd än vanligt.

Branschorganisationen Svenskt vin beräknar att de kommersiella vinodlarna i Sverige ska producera omkring 350 000 liter vin i år, skriver jordbruksaktuellt.se.
Våren var visserligen kall och regnig även i Sverige men eftersom juni och juli sedan var så bra är man optimistisk kring årets skörd.

– Vinodling och vinproduktion är en ung bransch i Sverige, men det är en fantastisk utveckling vi ser just nu där redan etablerade vingårdar expanderar kraftigt och många nya tillkommer. Branschen har professionaliserats och många konsumenter och krögare har fått upp ögonen för svenskt vin, säger Sveneric Svensson, ordförande för Svenskt vin, i ett pressmeddelande.

Solaris är den i särklass vanligaste druvan i Sverige. Den passar både för stilla och mousserande vin och smaken kan jämföras med Sauvignon Blanc, enligt förståsigpåarna.

– Dessutom är solarisdruvan resistent mot svampsjukdomar vilket innebär att vi inte behöver använda onödiga bekämpningsmedel. Det här gör att i stort sett alla svenska vingårdar är ekologiska, även om de inte har valt att certifiera sig, påpekar Sveneric Svensson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil