Gynnsamt odlingsår för vårt svenska vin

Gynnsamt odlingsår för vårt svenska vin
Foto: Lena Koller
Medan man i Frankrike ser vinproduktionen minska med 30 procent på grund av en kall vår räknar svenska odlare med en större skörd än vanligt.

Medan man i Frankrike ser vinproduktionen minska med 30 procent på grund av en kall vår räknar svenska odlare med en större skörd än vanligt.

I Frankrike beräknas vinproduktionen minska med uppemot 30 procent och orsaken är den kalla vår Frankrike fick.
I Sverige däremot räknar många odlare i vinbranschen med en till och med störrre skörd än vanligt.

Branschorganisationen Svenskt vin beräknar att de kommersiella vinodlarna i Sverige ska producera omkring 350 000 liter vin i år, skriver jordbruksaktuellt.se.
Våren var visserligen kall och regnig även i Sverige men eftersom juni och juli sedan var så bra är man optimistisk kring årets skörd.

– Vinodling och vinproduktion är en ung bransch i Sverige, men det är en fantastisk utveckling vi ser just nu där redan etablerade vingårdar expanderar kraftigt och många nya tillkommer. Branschen har professionaliserats och många konsumenter och krögare har fått upp ögonen för svenskt vin, säger Sveneric Svensson, ordförande för Svenskt vin, i ett pressmeddelande.

Solaris är den i särklass vanligaste druvan i Sverige. Den passar både för stilla och mousserande vin och smaken kan jämföras med Sauvignon Blanc, enligt förståsigpåarna.

– Dessutom är solarisdruvan resistent mot svampsjukdomar vilket innebär att vi inte behöver använda onödiga bekämpningsmedel. Det här gör att i stort sett alla svenska vingårdar är ekologiska, även om de inte har valt att certifiera sig, påpekar Sveneric Svensson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil