Ekonom: ”Dubbelsmäll hotar svenska hushåll”

Idag ökar motvinden för svensk ekonomi i ett läge där inflationen sätter press på konsumenternas köpkraft | Foto Pressbild/MostPhotos
Svenska hushåll riskerar att åka på en dubbelsmäll, enligt Handelsbankens makroekonom, i det nya ekonomiska läge vi hamnat i.

Handelsbankens makroekonom Johan Löf varnar i sitt senast makrobrev för att de svenska hushållen kan råka ut för en dubbelsmäll.
För när ekonomin går nedåt kompenserar finanspolitiken medan Riksbanken stramar åt, påpekar Löf.

Handelsbankens makroekonom Johan Löf | Foto Pressbild


Idag ökar motvinden för svensk ekonomi i ett läge där inflationen sätter press på konsumenternas köpkraft.
Exporttillväxten kommer att dämpas, BNP försvagas, arbetslösheten stiga och bostadspriserna gå ned, de senare med 10 procent spår Handelsbanken.

Då vill politikerna i regering och i opposition, kompensera hushållen och då är, enligt Handelsbankens ekonom, risken att det ökar inflationen och tvingar fram nya åtstramningar från Riksbanken.

Det blir en ”kontraproduktiv policymix”, skriver Johan Löf som tror att det kan resultera i ”en lågkonjunktur som vore dålig för hela Sverige”.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil