Tiptapp får rätt om sophämtning

Tiptapp är en app där man mot betalning kan låta privatpersoner köra iväg ens sopor och saker till återvinning till tippen.| Foto: Patrick Daxenbichler
Efter två år vinner appen Tiptapp, som vill låta privatpersoner köra skräp, mot Stockholms stad som förbjöd appen men nu förlorar rättsligt.

Tiptapp är en app där man mot betalning kan låta privatpersoner köra iväg ens sopor och saker till återvinning till tippen. I september 2018 beslutade Stockholms ansvariga att förbjuda den del av Tiptapp som handlar om att transportera sopor i form av hushållsavfall inom kommunen.

Enligt Stockholms ansvariga var det enbart personen som äger skräpet eller kommunens upphandlade entreprenör som skulle få köra sopor. Att anlita någon annan bryter mot renhållningslagstiftningen, ansåg kommunen, och fick rätt i länsstyrelsen förra året.

Tiptapp överklagade till mark- och miljödomstolen som nu upphäver det förbud Stockholm utfärdade.
– Det är bra att domstolen klargör att renhållningslagstiftningen inte hindrar enskilda från att hjälpa varandra med återvinningen. Under processen har vi fått stöd av flera andra kommuner som också har tyckt att tjänsten borde vara tillåten och vi är glada över att nu ha fått domstolens besked i frågan, säger Tim Bjelkstam, vd och medgrundare i Tiptapp i ett pressmeddelande.

– Det här är en bra dom som inskärper vikten av den grundlagsskyddade näringsfriheten. För att en myndighet ska kunna förbjuda ett företag från att bedriva näringsverksamhet måste det krävas tydligt stöd i lagen, och något sådant har det inte funnits idet här fallet. Att Mark- och miljödomstolen upphäver förbudsbeslutet är därför logiskt och riktigt, säger Fredrik Bergman, som är chef för Centrum för rättvisa och varit ombud för Tiptapp.

Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen senast den 16 juni 2020.
Tiptapp omsatte 2018 1,6 miljoner kr och gjorde då en förlust på drygt 13 gånger omsättningen då förlusten uppgick till 21,2 miljoner kr.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil