EU diskuterar avgift mot plastavfall

EU diskuterar avgift mot plastavfall
Foto: Mostphotos
EU-länder kan behöva betala avgift för plastavfall som inte återvinns. Detta för att förhindra att man försöker slarva med återvinning på olika sätt.

EU-länder kan behöva betala avgift för plastavfall som inte återvinns. Detta för att förhindra att man försöker slarva med återvinning på olika sätt.

Det som diskuteras inom EU-kommissionen nu är att införa en avgift på all plast som inte återvinns under kontrollerade och redovisade former.
Man vill ändra reglerna för förpackningsdesign, avfallstransporter och fordon som ska skrotas för att inte plastavfall ska hamna fel.

Ends Europe rapporterar att EU-kommissionen i sammanhanget diskuterar en ny avgift medlemsländerna betalar för varje ton plastavfall som inte återvinns.
Åtgärden ska ge ett ekonomiskt motiv till att öka graden av återvinning, resonerar man.

Diskussionen kom upp sedan EU:s revisionsrätt konstaterat att medlemsländerna brister i rapportering om återvinning vilket man bland annat vill åtgärda med den nya avgiften.
– Jag är ganska säker på att det här kommer att åtgärda bekymret med statistiken, sade Kestutis Sadauskas, chef för grön ekonomi inom EU:s miljödirektorat, då till Ends Daily.

Enligt Ends har det på senare tid påpekats allt mer inom EU-parlamentet att det är viktigt att nya regler inte bara leder till nya förpackningsmaterial utan även till att de totala förpackningsmängderna minskar, något man nu vill sätta press på medlemsländerna att åstadkomma.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil