Sverige har världens första skogsbrandshund

Sverige har världens första skogsbrandshund
Malin Kyllesjö med sin hund Ripa, världens första skogsbrandshund. Foto: Pressbild Royal Canin
Skogsbränder antas bli allt vanligare när klimatutvecklingen för med sig extremväder. Nu har Sverige fått världens första skogsbrandshund.

Skogsbränder antas bli allt vanligare när klimatutvecklingen för med sig extremväder. Nu har Sverige fått världens första skogsbrandshund.

Sommarens höga temperaturer har orsakat skogs- och terrängbränder, både i Sverige och runtom i världen. Hundar bidrar till många viktiga insatser runtom i samhället. Bland annat finns världens första skogsbrandhund i Sverige.
– Hundar är otroligt skickliga och lyhörda. Deras lukt- och hörselsinne är överlägsna människans och med rätt förutsättningar, träning och omvårdnad kan en hund bidra till samhället inom flera områden, säger Mia Umaerus Kempe, foderkonsulent för arbetshundar på Royal Canin.

Malin Kyllesjö är den första i världen att träna upp en skogsbrandhund. En certifierad skogsbrandhund har som uppdrag att hitta brandhärd vid eftersläckning av skogsbränder.
Tack vare hundens enastående luktsinne kan mindre glödhärdar, som kanske annars hade förbisetts, hittas och släckas.

– Min syster arbetar med naturvårdsbränningar i Sverige. När jag arbetade administrativt med ett eftersläckningsarbete föddes idén om att utbilda hundar till att söka efter glöd under marken, berättar Malin Kyllesjö.

Malin började träna upp sin egen jakthund Ripa, som blev den första skogsbrandhunden i världen. Idag arbetar Malin och Ripa runt om i landet och har förhindrat att både egendom och liv har kommit till skada.

– Det är ett otroligt tufft jobb för hunden och ibland kan det vara över 32 grader på plats, berättar Malin.
– Det är viktigt att hunden dricker rikligt med vatten och jag brukar ge den Royal Canins vätskeersättning.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil