EU och USA överens om avtal om dataöverföring

Foto MostPhotos
USA och EU har kommit överens om ett nytt avtal om hur användardata ska kunna skickas mellan USA och EU. Avtalet ska ge ett fritt flöde, är tanken.

Efter ett stopp av integritetsskäl sedan 2020 har nu EU och USA kommit överens om ett nytt avtal kring hur användardata kan skickas mellan EU och USA. Under en pressträff presenterade EU-kommissionären Didier Reynders det nya avtalet, ”Data adequacy agreement”.

Genom avtalet kan nu personlig data flöda fritt och säkert mellan EU och USA utan ytterligare villkor eller godkännanden, sade Reynders. Avtalet ska garantera “full efterlevnad av villkoren som sattes upp i beslutet från EU:s högsta domstol”.

Bakgrunden till det påpekande och till det nya avtalet är den så kallade Schrems II-domen från 2020. I den underkände EU-domstolen det så kallade Privacy shield-avtal som reglerade hur användardata mellan EU och USA hanteras.

Orsaken var att USA inte levde upp till GDPR-reglerna enligt domstolen som inte såg USA som en säker motpart ur integritetssynvinkel.
Sedan dess har arbetet pågått för att förfina och utveckla regelverket så att avtalet ska kunna börja rulla igen, vilket nu alltså sker.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil