Kräver ny lagstiftning kring plast

Vi har kommit långt i återvinning men för plast ser det annorlunda ut, konstaterar Orklas vd med flera och ser ett behov av ny lagstiftning.

Plast utmålas idag ofta som en miljöbov men fyller som material en viktig funktion för att förpacka och förvara, konstaterar Henrik Julin, vd för Orkla i Sverige, i en debattartikel tillsammans med en grupp andra debattörer.
Jämfört med andra länder har vi kommit långt i materialåtervinning konstaterar de, men ser samtidigt att för plast ser det annorlunda ut jämfört med exempelvis glas, kartong och metall.

Nu måste vi se till att mer plast kommer till återvinning, att mer plast återvinns och att plasten kan nyttjas mer i ett cirkulärt kretslopp, menar de.
– I Sverige har vi en ny och modern sorteringsanläggning i Motala, som gör Sverige självförsörjande på sorteringskapacitet. Nästa steg är att säkerställa att Sverige har egen kapacitet för att tvätta och granulera plasten, och på så sätt få bättre kontroll över hela det cirkulära flödet från återvinning till nya plastprodukter, sammanfattar debattörerna.

Orklas vd och övriga ser ett problem i att dagens lagstiftning gör att återvunnen plast i de flesta fall idag inte får användas till att förpacka livsmedel.
– För att öka andelen återvunnen plast i butikshyllorna krävs en ökad efterfrågan från fler aktörer och lagstiftning som möjliggör ett mer cirkulärt system för plasten, är deras slutsats.

Henrik Julin, vd för Orkla i Sverige. | Foto: pressbild

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform

”Stark start på hösten”

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade 6,3 procent under september 2020 jämfört med motsvarande månad 2019, enligt Svensk dagligvaruhandel.

Coop vill utveckla klimatmål

Coop tar nästa steg i klimat- och hållbarhetsarbetet genom ett åtagande inom systemet Science based targets som bygger på vetenskapligt baserade mål.

Systembolaget vann mot Winefinder

Domstolen ger Systembolaget och slår fast att Winefinder driver en verksamhet som liknar detaljhandel. Nu beläggs Winefinder med vite på en miljon kr.

Krav vill se kommunalt ansvar

Kommunerna bör ta ansvar för att driva utvecklingen av ekologiska varor, hävdar Krav och anser sig ha stöd av en ny undersökning man låtit Sifo göra.

122 sökte pengar hos Lidl

122 projekt sökte finansiering hos Lidl i ”Hållbarhetsakuten”. Nu presenteras åtta finalister och vinnarna bland dem kommer att presenteras november.

Sodastream fyller på smaker

Efter fjolårets lansering av Pepsico-smaker går Sodastream nu vidare och utvidgar sin Pepsi-portfölj på den svenska marknaden med smaken Mountain Dew.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.