Kräver ny lagstiftning kring plast

Henrik Julin, vd för Orkla i Sverige. | Foto: pressbild
Vi har kommit långt i återvinning men för plast ser det annorlunda ut, konstaterar Orklas vd med flera och ser ett behov av ny lagstiftning.

Plast utmålas idag ofta som en miljöbov men fyller som material en viktig funktion för att förpacka och förvara, konstaterar Henrik Julin, vd för Orkla i Sverige, i en debattartikel tillsammans med en grupp andra debattörer.
Jämfört med andra länder har vi kommit långt i materialåtervinning konstaterar de, men ser samtidigt att för plast ser det annorlunda ut jämfört med exempelvis glas, kartong och metall.

Nu måste vi se till att mer plast kommer till återvinning, att mer plast återvinns och att plasten kan nyttjas mer i ett cirkulärt kretslopp, menar de.
– I Sverige har vi en ny och modern sorteringsanläggning i Motala, som gör Sverige självförsörjande på sorteringskapacitet. Nästa steg är att säkerställa att Sverige har egen kapacitet för att tvätta och granulera plasten, och på så sätt få bättre kontroll över hela det cirkulära flödet från återvinning till nya plastprodukter, sammanfattar debattörerna.

Orklas vd och övriga ser ett problem i att dagens lagstiftning gör att återvunnen plast i de flesta fall idag inte får användas till att förpacka livsmedel.
– För att öka andelen återvunnen plast i butikshyllorna krävs en ökad efterfrågan från fler aktörer och lagstiftning som möjliggör ett mer cirkulärt system för plasten, är deras slutsats.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil