”Mellandagsrean är en dålig affär”

”Mellandagsrean är en dålig affär”
Foto: Unsplash
Mellandagsrean är ett klassiskt ”drag” för handeln men prissänkta varor är en dålig affär, hävdar nu en forskare vid Centrum för konsumtionsforskning.

Mellandagsrean är ett klassiskt ”drag” för handeln men prissänkta varor är en dålig affär, hävdar nu en forskare vid Centrum för konsumtionsforskning.

Mellandagsrean – om än numera startad innan mellandagarna – är ett klassiskt knep för handeln att bli av med varor som inte sålts under säsong och som man inte blivit av med innan jul.
Men nu hävdar forskaren Gabriella Wulff vid Centrum för konsumtionsforskning att den är en dålig affär.

Tidigare höll handeln realisation två gånger om året – dels sommarrean efter midsommar och dels mellandagsrean efter jul.
Idag är bilden en helt annan med betydligt fler reor och kampanjer året runt.

– Reorna har urvattnats eftersom det nästan alltid finns prissänkta varor. Just mellandagsrean var tidigare den stora rean på året och skapade stor rusch till butikerna, säger Gabriella Wulff som är forskare vid Centrum för konsumtionsforskning och lektor vid Textilhögskolan, till TT.

När hon 2019 inledde sitt forskningsprojekt om realisationer började mellandagsrean i snitt 19-20 december och den utvecklingen har förstärkts sedan dess.
– Erbjudanden, kampanjer och prisnedsättningar under säsong lockar kunder att köpa saker de annars inte köpt. Det leder med andra ord ofta till överkonsumtion. Men vad vi inte lika ofta talar om är att det bottnar i en större problematik och det är att det finns en större produktion än vad det finns behov av, säger Wulff.

– Ofta när överkonsumtion diskuteras handlar det om vad vi som konsumenter ska göra för att se över våra konsumtionsvanor, men mindre om vilka volymer som hanteras redan innan produkterna kommer ut till försäljning.

Wulff tar som exempel att McKinseys rapport 2020 visar att 12 procent av materialet som hamnat i produktion inte lämnar fabriksgolvet, att 25 procent aldrig säljs och att endast 60 procent av det som säljs blir sålt till fullpris.

Wulff påpekar att många företag tidigare jobbade med att ha attraktiva reor men dag man idag nöjer sig med att minska den mängd som finns kvar att rea ut.
– Man vill gärna undvika att sälja till 70 eller 50 procents rabatt och försöker att inte prisnedsätta lika aggressivt för att slippa sälja varorna med lägre vinst eller rentav förlust.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil