Expert larmar för ohälsosam matkonsumtion

Arkivbild MostPhotos
En professor liknar den ökande konsumtionen av ohälsosam mat med en tsunami och betonar att politiker måste agera kraftfullt för att vända utvecklingen.

Forskningen visar att obalansen mellan energiintag och energiförbrukning är en central faktor bakom fetmaepidemin. En kombination av en marknad som översvämmas av ohälsosam mat och en mer stillasittande livsstil har bidragit till problemet, särskilt bland barn.

Trots att skolan i Sverige har gjort framsteg genom att erbjuda hälsosamma måltider och främja en hälsofrämjande miljö, pekar professor Liselotte Schäfer Elinder på att det finns mycket kvar att göra. Den omgivande miljön präglas av billiga och lockande ohälsosamma produkter som är lättillgängliga överallt.

För att adressera detta föreslår Schäfer Elinder tre nödvändiga förändringar: förbättrad information till föräldrar, lagstiftning och ekonomiska styrmedel. Hon betonar vikten av politiska beslut, inklusive lagar om varningsmärkning och skatt på sockerrika produkter.

Jämförelsen med tobaksbekämpningen är tydlig. Schäfer Elinder påpekar att samhället har använt starka styrmedel för att minska rökningen, och att liknande åtgärder behövs för att tackla problemet med ohälsosam matkonsumtion.

Sammanfattningsvis framhåller Schäfer Elinder att det krävs en bred politisk insats för att vända trenden med övervikt och fetma.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil