Nedgången i antal konkurser har brutits

Nedgången i antal konkurser har brutits
Bild: Tillväxtanalys
Den sex månader långa nedgången i konkurser byttes till en uppgång under december. Hela ökningen i företag utan anställda, rapporterar Tillväxanalys.

Den sex månader långa nedgången i konkurser byttes till en uppgång under december. Hela ökningen i företag utan anställda, rapporterar Tillväxanalys.

I december 2020 inleddes 671 (529) företagskonkurser. Det är en ökning med 27 procent jämfört med samma månad året innan.
– Efter den kraftiga minskningen det senaste halvåret har konkurserna nu vänt uppåt i jämförelse med föregående år, säger Lars Sundell, statistiker vid Tillväxtanalys.

– När vi tittar på vilka företag det är som har gått i konkurs visar det sig att hela uppgången skedde i företag utan anställda, 487 företag jämfört med 262 i december 2019. I alla andra företagsstorlekar minskar antalet konkurser, fortsätter Lars Sundell.

För 2020 som helhet minskade företagskonkurserna med 1 procent medan antalet anställda i företagen ökade med 5 procent. Konkurserna minskade med 6 procent i byggindustrin och ökade med 7 procent inom finans-, fastighets- och företagstjänster. Hotell- och logiverksamhet stod för den största procentuella ökningen, en 72 procentig ökning jämfört med året innan.

Fakta/Tillväxtanalys
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sonja Daltung har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil