Greenfood satsar på bananmognad

Foto Pressbild
Jämnare mognad, bättre kvalitet och mindre svinn. Det är resultatet av Greenfoods nya bananmognadsanläggning som just nu byggs i Helsingborg.

Tolv bananrum som är nio meter höga ska mogna 33 000 lådor bananer i veckan – allt för att Greenfood bättre ska kunna förse människor med hälsosamma alternativ.

Sedan 1909 har Sverige importerat bananer. Den första lasten som anlände till Göteborgs hamn var svartfrusen och oätbar, men efter några försök lyckades importören få till rätt temperaturförhållanden och bananimporten drog igång.

Idag är banan en av de mest populära och hälsosamma frukterna i världen – klimatsmart, god och fylld med energi och viktiga näringsämnen som kalium, magnesium, fiber, vitamin B6 och vitamin C.

Greenfoods bananer fraktas med båt över Atlanten och mognas färdigt i hermetiskt slutna rum där temperatur, luftflöde och syrehalt noggrant mäts. Den nya anläggningen kan kontrollera temperaturen ner till 0,1 grads noggrannhet, dessutom är den utrustad med reverserande fläktar som vänder luftflödet i rummen. Tekniken ger en jämnare mognad och en banan av högre kvalitet.

– När den står klar blir den Sveriges modernaste bananmognadsanläggning. Den kommer ligga i framkant inom energi- och miljöeffektivitet, och vara fullproppad med den senaste tekniken som sensorer som automatiskt övervakar och sköter bananmognadsprocessen. Resultatet är hållbart producerade bananer med högre kvalitet och längre hållbarhet i kedjan, säger Ted Stenshed, vd för affärsområdet Greenfood Fresh Produce.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil