Försäljningen fortsatt nedåt för ekologiskt

Försäljningen fortsatt nedåt för ekologiskt
Ekologiska lantbrukarnas verksamhetsledare Sofia Emilsson. Foto: Ekologiska lantbrukarna
Försäljningssiffrorna för tredje kvartalet 2021 visar en fortsatt nedgång för ekologisk mat, i ungefär den takt vi sett på senare tid i svensk handel.

Försäljningssiffrorna för tredje kvartalet 2021 visar en fortsatt nedgång för ekologisk mat, i ungefär den takt vi sett på senare tid i svensk handel.

Försäljningssiffrorna för tredje kvartalet i år visar att nedgången för den ekologiska maten fortsätter i ungefär samma takt som tidigare i svensk handel.
Samtidigt sålde ekologisk frukt och grönt bättre än konventionell, enligt Ekologiska lantbrukarnas kvartalsrapport ”Svenskt ekoindex”.

60-70 procent av försäljningen i ekologisk mat sker i dagligvaruhandeln.
Under 2020 ökade inköpen i handeln av inhemsk mat kraftigt medan den i år återgår till mer normala nivåer, men samtidigt tappat – även beaktat detta – ekoförsäljningen mer än den totala nedgången i försäljningen av livsmedel.

– Detta riskerar att förvärra de kriser som svenskt lantbruk står inför att hantera, såsom förlusten av biologisk mångfald, säger Ekologiska lantbrukarnas verksamhetsledare Sofia Emilsson.
– Nu är det jätteviktigt att aktörer inom offentlig sektor gör verkstad av sina hållbarhetsambitioner genom att i större utsträckning köpa svenska, ekologiska råvaror, tillägger hon.

Mest minskade försäljningen av ekologiska mejeriprodukter och ägg med en nedgång på cirka 12 procent.
Bäst klarade sig ekologiska frukter och grönsaker som ”bara” minskade med 4 procent.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil