Storpack bakom matsvinn

Stora förpackningar i matbutikerna ökar matsvinnet. | Foto: Mikhail Olykaynen
Stora förpackningar i matbutikerna ökar matsvinnet. Storleken på förpackningarna är central när det gäller matsvinn, visar ny svensk forskning.

Det är Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet som i en ny rapport visar betydelsen av hur maten förpackas och storleken på förpackningarna när det gäller hur omfattande matsvinnet blir.

Ett forskarlag lett av docent Helén Williams, har i detalj följt 37 hushåll i Karlstad och Stockholm. Hushållen har fått mäta sitt matavfall och föra detaljerad dagbok.
Den mest markanta slutsatsen är att de som köper storförpackningar ofta slänger mer mat.

Forskarna förklarar det med att storförpackningar ”lurar” oss att köpa mer mat än vi klarar att äta. Då hamnar det som blir över i soporna och därför är det klimatsmart att istället välja mindre förpackningar eller portionsförpackat, menar forskarna.

Utformningen av förpackningarna är särskilt viktig när det gäller mejerivaror, kött, fisk, bröd och rent allmänt matvaror med lång hållbarhet, hävdas från Karlstads universitet.
Mejerivaror är ett område man tar upp där förpackningens utformning orsakade nästan 70 procent av det svinn som uppstod.

Att förpackningar med lång hållbarhet oftast får kort hållbarhet när de öppnats är en annan tydlig orsak till matsvinn.
Det gäller i rapporten exempelvis såser, tomatprodukter, oliver och dylikt.

En annan matsvinnsproblematiken på området förpackningar är att förpackningarna inte är anpassade till dagens hushållsstorlekar.
En dryg tredjedel av hushållen är enpersonshushåll och drygt hälften är högst två personer.

Våra matförpackningar är däremot anpassade till en annan norm – i allmänhet två vuxna, två barn – och därför blir också matsvinnet i Sverige störst i ensamhushåll.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil