Kan stänga varuhus och gallerior snabbt

Kan stänga varuhus och gallerior snabbt
Socialminister Lena Hallengren. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Regeringen lägger fram nya förslag mot smittspridning och förslagen innebär möjligheter att stänga även varuhus, gallerior, gym och butiker snabbt.

Regeringen lägger fram nya förslag mot smittspridning och förslagen innebär möjligheter att stänga även varuhus, gallerior, gym och butiker snabbt.

Regeringen förklarar nu att den, utifrån den ökade smittspridningen, lägger nya förslag kring skärpta restriktioner.
– Vi skaffar oss verktyg för att stänga ned samhället om det behövs, konstaterade socialminister Lena Hallengren vid den senaste presskonferensen denna vecka.

Minskningen av smittspridningen har avstannat och det man nu är orolig för är en tredje våg av spridning.
Oron kommer inte minst nu när sportlovsveckorna är aktuella och så många är lediga.

Inom ramen för pandemilagen lägger man nu därför fram fem nya förslag med utökade möjligheter att stänga ned delar av samhället.
Det handlar bland annat om att kunna stänga fler verksamheter – som exempelvis butiker, varuhus, gallerior och gym och att begränsa tillträdet till visa platser.

Stängningar kan även gälla nöjesparker, djurparker, temaparker, likväl som museer och konsthallar.
Man vill också ha ett nytt system kring allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

– Den sjunkande smittspridningen har avstannat och vi ser med oro på utvecklingen. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg. Det kan bli aktuellt att stänga ned delar av det svenska samhället, sade Lena Hallengren.

Förslagen är nu på snabbremiss och regeringen begär svar senast 26 februari vilket innebär att de nya bestämmelserna väntas gälla från 11 mars.
Beslut kring nedstängning fattas av regeringen men ska sedan konfirmeras av riksdagen.

Vad exakt som ska krävs för att ett beslut kring nedstängning ska komma kunde socialministern inte precisera;
– Vi befinner oss på en platå med tendens till ökad smittspridning i dag, men om åtgärderna inte ser ut att räcka för att hindra en ökad smittspridning vill vi ha verktygen för att kunna vidta väldigt drastiska åtgärder om det finns en påtaglig risk för en tredje våg, sade Lena Hallengren.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

47 procent fler konkurser i år

Enligt ny statistik från UC har antalet konkurser under januari 2023 varit det högsta på tio år. Samtidigt minskar antalet nya företag kraftigt.

Marknadsför tobaksfri mot gällande lag

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter strider på flera punkter mot gällande lag, skriver Dagens juridik som hänvisar till Konsumentverket.

Nu byter Dagab till returpallar

Med start i februari börjar Dagab byta ut alla träpallar mot returpallar från SRS. Det handlar på årsbasis om cirka 1,4 miljoner pallar.

Rusta storsatsar på sin e-handel

Rusta fokuserar om en aning när man nu väljer att satsa mer på sin e-handel. Rusta.com har uppdaterats och fått ny förbättrade funktioner.

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Arla sänker priset till bönderna igen

För andra gången i år sänker nu Arla det pris man betalar till sina bönder för mjölken. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil