Offentligt rökförbud ”mest positivt”

Ett större rökförbud kanske kommer. | Foto från MostPhotos
Rökförbudet för uteserveringar och offentliga miljöer som infördes förra sommaren är mest positivt, anser Convenience Swedens vd Bengt Hedlund.

1 juli förra året kom ett på förhand omdiskuterat förbud mot rökning på uteserveringar och andra offentliga plats, exempelvis hållplatser och utanför butiker.
Ett drygt år senare säger 90 procent i undersökningar att de känner till förbudet och 78 procent att de upplever det som positivt.

– För nedskräpningen av fimpar har det dock inte varit helt positivt. Tidigare kunde handlare och restauranger ha en askkopp utanför lokalen, men i och med förbudet har dessa tvingats tas bort. Det innebär att många fimpar i stället hamnar på gatan ett par meter bort, där de inte hör hemma, skriver Bengt Hedlund, vd för Convenience Sweden i en debattartikel.

– Med ett år i backspegeln har förbudet mot rökning i offentliga miljöer i huvudsak varit positivt för samhället. Det är bra att människor som inte vill utsättas för cigarettrök har möjlighet att göra det, konstaterar Bengt Hedlund.
Samtidigt ser han negativa aspekter på hur förbudet genomförts.

– Det vi kan se har varit negativt och som sannolikt inte var en genomtänkt konsekvens av förbudet är att även askkopparna har försvunnit från många platser, inklusive entréerna vill våra medlemmars butiker. Samtidigt är fimpar ett stort nedskräpningsproblem som sprider både gifter och mikroplaster i naturen, påpekar han.

En sådan åtgärd handlar om den utbredda omfattning som fimpar i naturen fått och fortsätter skapa.
– Slutligen är det även dags att börja bötfälla nedskräpning av fimpar. Det är inte lagligt att kasta fimpar på marken i dagsläget, men enligt Riksåklagarens föreskrifter bedöms det som en ringa företeelse och är därför inte straffbar. Men varje år kastas nära en miljard cigarettfimpar i naturen, det är inte rimligt att det ska kunna fortgå ostraffat, resonerar Hedlund.

– Politiker, hjälp oss styra mot mindre farliga tobaksprodukter som inte skräpar ned och se till att nedskräpning av fimpar bötfälls. Det vore gott för både hälsa och miljö, blir Hedlunds summering och avslutning.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

Så handlade vi hos Shopify

Även om Black Friday backade totalt redovisar Shopify för sin del för den och Cyber Monday positiva siffror jämfört med 2021.

CBS öppnar sin tredje Coop Mini

Coop butiker & stormarknader, CBS, inviger på fredag sin tredje obemannade butik. Denna Coop Mini öppnar i Gåvsta nordost om Uppsala.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil