Offentligt rökförbud ”mest positivt”

Rökförbudet för uteserveringar och offentliga miljöer som infördes förra sommaren är mest positivt, anser Convenience Swedens vd Bengt Hedlund.

1 juli förra året kom ett på förhand omdiskuterat förbud mot rökning på uteserveringar och andra offentliga plats, exempelvis hållplatser och utanför butiker.
Ett drygt år senare säger 90 procent i undersökningar att de känner till förbudet och 78 procent att de upplever det som positivt.

– För nedskräpningen av fimpar har det dock inte varit helt positivt. Tidigare kunde handlare och restauranger ha en askkopp utanför lokalen, men i och med förbudet har dessa tvingats tas bort. Det innebär att många fimpar i stället hamnar på gatan ett par meter bort, där de inte hör hemma, skriver Bengt Hedlund, vd för Convenience Sweden i en debattartikel.

– Med ett år i backspegeln har förbudet mot rökning i offentliga miljöer i huvudsak varit positivt för samhället. Det är bra att människor som inte vill utsättas för cigarettrök har möjlighet att göra det, konstaterar Bengt Hedlund.
Samtidigt ser han negativa aspekter på hur förbudet genomförts.

– Det vi kan se har varit negativt och som sannolikt inte var en genomtänkt konsekvens av förbudet är att även askkopparna har försvunnit från många platser, inklusive entréerna vill våra medlemmars butiker. Samtidigt är fimpar ett stort nedskräpningsproblem som sprider både gifter och mikroplaster i naturen, påpekar han.

En sådan åtgärd handlar om den utbredda omfattning som fimpar i naturen fått och fortsätter skapa.
– Slutligen är det även dags att börja bötfälla nedskräpning av fimpar. Det är inte lagligt att kasta fimpar på marken i dagsläget, men enligt Riksåklagarens föreskrifter bedöms det som en ringa företeelse och är därför inte straffbar. Men varje år kastas nära en miljard cigarettfimpar i naturen, det är inte rimligt att det ska kunna fortgå ostraffat, resonerar Hedlund.

– Politiker, hjälp oss styra mot mindre farliga tobaksprodukter som inte skräpar ned och se till att nedskräpning av fimpar bötfälls. Det vore gott för både hälsa och miljö, blir Hedlunds summering och avslutning.

Ett större rökförbud kanske kommer. | Foto från MostPhotos

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform

”Stark start på hösten”

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade 6,3 procent under september 2020 jämfört med motsvarande månad 2019, enligt Svensk dagligvaruhandel.

Coop vill utveckla klimatmål

Coop tar nästa steg i klimat- och hållbarhetsarbetet genom ett åtagande inom systemet Science based targets som bygger på vetenskapligt baserade mål.

Systembolaget vann mot Winefinder

Domstolen ger Systembolaget och slår fast att Winefinder driver en verksamhet som liknar detaljhandel. Nu beläggs Winefinder med vite på en miljon kr.

Krav vill se kommunalt ansvar

Kommunerna bör ta ansvar för att driva utvecklingen av ekologiska varor, hävdar Krav och anser sig ha stöd av en ny undersökning man låtit Sifo göra.

122 sökte pengar hos Lidl

122 projekt sökte finansiering hos Lidl i ”Hållbarhetsakuten”. Nu presenteras åtta finalister och vinnarna bland dem kommer att presenteras november.

Sodastream fyller på smaker

Efter fjolårets lansering av Pepsico-smaker går Sodastream nu vidare och utvidgar sin Pepsi-portfölj på den svenska marknaden med smaken Mountain Dew.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.