ICA-partner går i konkurs

Arkivbild Mostphotos
ICA-koncernens partner Aerit, som var en del av ett uppmärksammat drönarprojekt för att leverera livsmedel till landsbygden, har gått i konkurs efter att ha misslyckats med att säkra nödvändig finansiering.Som en del av konkursförfarandet kommer bolagets tillgångar, inklusive all drönarteknik, att erbjudas till försäljning.

I slutet av 2022 lanserade ICA-koncernen, i samarbete med Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit, en banbrytande satsning för att förbättra leveranser på landsbygden. Projektet erbjöd kunder i Norrtälje kommun möjligheten att beställa livsmedel som levererades med drönare.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, vid lanseringen.

Ambitiösa planer, tuffa utmaningar
Ett år senare utökade Aerit sin verksamhet med en ny satsning i samarbete med Foodora och Tele2, som syftade till att påskynda drönarleveranser över hela Europa. Invånare i Värmdö kommun kunde ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade Perrien.

Konkursbeskedet
Trots dessa framsteg har Aerit nu tvingats ansöka om konkurs på grund av bristande finansiering. Bolaget meddelade i ett pressutskick att de ekonomiska utmaningarna blev för stora att överkomma.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget.

Som en del av konkursförfarandet kommer bolagets tillgångar, inklusive all drönarteknik, att erbjudas till försäljning. Intresserade parter får möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar utan att ta över några skulder från konkursföretaget.

Stolthet och framtidshopp
Alexander Perrien uttryckte stolthet över vad Aerit åstadkommit och hopp om framtiden för drönartekniken.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form, säger Perrien.

Perrien uttryckte också hopp om att nya aktörer ska ta över och fortsätta driva drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil