Hellofresh vägrar att uppge storlek på svinn

Hellofresh vägrar att uppge storlek på svinn
Foto: HelloFresh
Tyska Hellofresh, som idag omsätter 362 miljoner kr på sina matkassar i Sverige och Danmark, anklagas nu för omfattande matsvinn.

Tyska Hellofresh, som idag omsätter 362 miljoner kr på sina matkassar i Sverige och Danmark, anklagas nu för omfattande matsvinn.

Tyska matkasseföretaget Hellofresh startade sin verksamhet i Sverige 2019 och har sin bas på Foodhills i Bjuv.
Där jobbar idag drygt 500 personer med att packa maten och idag omsätter Hellofresh 362 miljoner kr på årsbasis i Sverige och Danmark.

Företaget har markant profilerat sig på att ha en hållbarhetsprofil och på att minska matsvinnet. Så här skriver man exempelvis i sin marknadsföring;

”Genom att skicka ut exakt rätt mängd ingredienser i våra matkassar kan vi skära ner matsvinnet med så mycket som 60 procent. Bättre för dig, bättre för planeten.”
”Vi köper bara in de ingredienser du beställer och levererar de i exakta mängder, vilket minskar matsvinnet med upp till 21 procent per måltid.”

Nu har sydsvenskan.se publicerat ett reportage om det matsvinn som uppstår hos Hellofresh i Bjuv där 500-600 ton mat och råvaror passerar varje vecka.
Enligt anställda som uttalar sig i reportaget slängs ”minst ett ton mat i veckan” och blir matavfall och dessutom sorterar man inte det som slängs så att återvinningen kan bli effektiv.

Från Hellofreshs sida vägrar man att kommentera storleken på det matsvinn som uppstår i den egna verksamheten.
När Sydsvenskan efter flera månader får en person från företagets kommunikationsavdelning att svara på frågor, vill man inte uppge någon storlek på matsvinnet eller uppgiften om ett ton i veckan eller mer som slängs.

– Vi kommenterar inte den siffran. Ha i åtanke att cirka 500-600 ton mat och förpackningar lämnar anläggningen i Bjuv varje vecka. Sett i relation till det är det väldigt lite, säger Saskia Leisewitz från Hellofresh.
När det gäller att sortera avfallet ska man bli bättre, säger Leisewitz.
– Med tanke på att vi startade för bara två år sedan och har växt med 5 000 procent har vi huvudsakligen prioriterat att våra kunder ska få sina matlådor i tid. Vi håller för närvarande på att ändra vårt avfallshanteringssystem i Bjuv, säger Saskia Leisewitz till sydsvenskan.se.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil