”Sunt förnuft” ska säkra foderråvaror

”Sunt förnuft” ska säkra foderråvaror
Foto: Mostphotos
Halm och spannmål kan sprida smitta från vildsvin till tamgrisar men expertisen menar att det kan regleras om man skördar och lagrar med sunt förnuft.

Halm och spannmål kan sprida smitta från vildsvin till tamgrisar men expertisen menar att det kan regleras om man skördar och lagrar med sunt förnuft.

Jordbruksaktuellt.se konstaterar att det drar ihop sig till skörd och undersöker risken för att oönskade smittor kan spridas från vildsvin till tamgrisar via halm och spannmål.
Det kan ska om det vill sig riktigt illa men experterna säger att om skörd och lagring sker med sunt förnuft är riskerna små.

Karl Ståhl, statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), menar hos ja.se att svenska grisföretagare kan ta in sin skörd i höst utan större oro och att därmed ingen ska behöva vara orolig.
– Risken att få in ASF via svensk spannmål och halm är försumbar, fram till att man påvisat smittan på vildsvin i Sverige. Får man in det på vildsvin kommer man sannolikt reglera hur man får använda spannmål, hö och halm i de områdena, säger han. 

En annan smitta som ansetts aktuell och som kan drabba både vildsvin och tamgrisar är Salmonella choleraesuis.
Denna kunde spåras i en skånsk grisbesättning förra hösten och kartläggningar har visat att bakterien finns hos vildsvin i regionen.

Där är bilden delvis annorlunda, säger Karl Ståhl hos ja.se.
– När det gäller Salmonella choleraesuis så vet vi att vi har det i Skåne, Sörmland och Halland, men vi vet inte var vi inte har det eftersom vi inte har tittat överallt. Det finns indikationer på att det finns ett samband mellan vildsvin och tamgrisar, det kan man säga eftersom de stammar som vi hittat hos vildsvin är nästan identiska med de som vi hittat hos tamgrisar. Däremot vet vi inte hur kontakten har skett, säger Karl Ståhl men avdramatiserar risken för spridning via halm eller spannmål.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

Nudging ska öka ekoförsäljningen

Under oktober ska ett antal utvalda Ica-butiker arbeta med nudging för att den vägen öka försäljningen av ekologiska varor.

Dålig kunskap om hur mat produceras

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Skånemejerier har majoriteten av de tillfrågade personerna låg kunskap om hur mat produceras.

Coop fortsätter sänka för medlemmar

Under fyra veckor med start 2 oktober fortsätter Coop satsningen på sina snart fyra miljoner medlemmar. Ett 70-tal varor får sänkt pris.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil