”Sunt förnuft” ska säkra foderråvaror

”Sunt förnuft” ska säkra foderråvaror
Foto: Mostphotos
Halm och spannmål kan sprida smitta från vildsvin till tamgrisar men expertisen menar att det kan regleras om man skördar och lagrar med sunt förnuft.

Halm och spannmål kan sprida smitta från vildsvin till tamgrisar men expertisen menar att det kan regleras om man skördar och lagrar med sunt förnuft.

Jordbruksaktuellt.se konstaterar att det drar ihop sig till skörd och undersöker risken för att oönskade smittor kan spridas från vildsvin till tamgrisar via halm och spannmål.
Det kan ska om det vill sig riktigt illa men experterna säger att om skörd och lagring sker med sunt förnuft är riskerna små.

Karl Ståhl, statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), menar hos ja.se att svenska grisföretagare kan ta in sin skörd i höst utan större oro och att därmed ingen ska behöva vara orolig.
– Risken att få in ASF via svensk spannmål och halm är försumbar, fram till att man påvisat smittan på vildsvin i Sverige. Får man in det på vildsvin kommer man sannolikt reglera hur man får använda spannmål, hö och halm i de områdena, säger han. 

En annan smitta som ansetts aktuell och som kan drabba både vildsvin och tamgrisar är Salmonella choleraesuis.
Denna kunde spåras i en skånsk grisbesättning förra hösten och kartläggningar har visat att bakterien finns hos vildsvin i regionen.

Där är bilden delvis annorlunda, säger Karl Ståhl hos ja.se.
– När det gäller Salmonella choleraesuis så vet vi att vi har det i Skåne, Sörmland och Halland, men vi vet inte var vi inte har det eftersom vi inte har tittat överallt. Det finns indikationer på att det finns ett samband mellan vildsvin och tamgrisar, det kan man säga eftersom de stammar som vi hittat hos vildsvin är nästan identiska med de som vi hittat hos tamgrisar. Däremot vet vi inte hur kontakten har skett, säger Karl Ståhl men avdramatiserar risken för spridning via halm eller spannmål.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil