”Jordbrukare använder mer växtskyddsmedel”

Foto: MostPhotos
Kemikalieinspektionen rapporterar att professionella odlare och jordbrukare i Sverige nu köper och använder mer växtskyddsmedel än tidigare.

Försäljningen av växtskyddsmedel till professionella odlare har ökat. Kemikalieinspektionens statistik visar att den sålda mängden verksamma ämnen till jordbruket har ökat med 12 procent. 

Under samma period 2020–2021 ökade också användningen av växtskyddsmedel per hektar odlad mark. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån. 
Samtidigt har alla EU-länder krav på sig att främja icke kemiska metoder vid odling.

Statistiken som publicerats av Kemikalieinspektionen och SCB bidrar till att ge en indikation på hur hållbara odlingssystemen i Sverige är.

– Det är inga dramatiska förändringar och det är svårt att analysera statistiken. Ökningen kan bero på att odlarna bunkrat eller att man i större utsträckning odlar höstsådda grödor med ökat behov av behandlingar. Oavsett orsaken är det viktigt att jobba med hållbara odlingsmetoder och tekniker för att minska risker för miljön, säger Mats Allmyr, strategisk rådgivare hos Kemikalieinspektionen.

Nyligen lade Jordbruksverket också fram sitt förslag till en uppdaterad nationell handlingsplan för ett hållbart växtskydd och förslaget har nu varit ute på remiss. 
När den uppdaterade handlingsplanen är beslutad kommer den att gälla i fem år framåt.

– För att nå hållbara odlingssystem måste vi minska intensiteten i användningen av kemiska växtskyddsmedel men vi behöver också mer ekologisk odling och bli bättre på att odla mångfald, säger Mats Allmyr.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil