Välkomnar kritik mot spårbarhetssystem

Välkomnar kritik mot spårbarhetssystem
Spårbarhetssystemet för fisk och skaldjur får kritik. Nu instämmer handeln. Foto: Pressbild
Statskontoret kritiserar ett nationellt spårbarhetssystem för fisk och skaldjur och får nu stöd av dagligvaruhandeln som instämmer i kritiken.

Statskontoret kritiserar ett nationellt spårbarhetssystem för fisk och skaldjur och får nu stöd av dagligvaruhandeln som instämmer i kritiken.

När Statskontoret under tisdagen, 28 september, publicerade en rapport blev det tydligt att Svensk dagligvaruhandel och fiskbranschen hade fog för sin kritik, skriver organisationen i en pressrelease.
– Statskontoret konstaterar bland annat att systemet levererar mindre kontrollnytta, att kostnaderna blivit högre än förväntat, brister i användarvänlighet samt att systemet utvecklats utan tillräcklig dialog och insikt om näringens förutsättningar och behov, konstaterar organisationen.

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) införde 2019 ett nationellt administrativt spårbarhetssystem för sjömat såld i Sverige som tvingar svenska företag att registrera alla transaktioner för inköp och vidareförsäljning av svensk och EU-fångad fisk.
Vid remissförfarandet 2016 var Svensk dagligvaruhandel tillsammans med branschorganisationerna för grossister och producenter starkt kritiska och oroade över myndighetens val att Sverige som enda land i EU byggde och införde ett nationellt tvingande spårbarhetssystem frånkopplat från aktörerna egna system för spårbarhet. Statskontoret fick i uppdrag av regeringen att utreda Havs införande av spårbarhetssystemet. När Statskontoret under tisdagen publicerade sin rapport blev det tydligt att branschorganisationerna hade fog för sin kritik, skriver Svensk dagligvaruhandel.
Statskontoret konstaterar bland annat att systemet levererar mindre kontrollnytta, att kostnaderna blivit högre än förväntat, brister i användarvänlighet samt att systemet utvecklats utan tillräcklig dialog och insikt om näringens förutsättningar och behov, redovisar man från dagligvaruhandelns organisation.

– Spårbarhet och fuskbekämpning är jätteviktigt för våra medlemsföretag. Vi beklagar därför att betydande skattepengar och företagskostnader uppkommit utan att det signifikant minskat risken för illegalt fiske, säger Martin Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Svensk dagligvaruhandel.
– Dagligvaruhandeln stödjer Statskontorets förslag fullt ut. Avgörande nu är att regeringen agerar utifrån Statskontorets rapport.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

Så handlade vi hos Shopify

Även om Black Friday backade totalt redovisar Shopify för sin del för den och Cyber Monday positiva siffror jämfört med 2021.

CBS öppnar sin tredje Coop Mini

Coop butiker & stormarknader, CBS, inviger på fredag sin tredje obemannade butik. Denna Coop Mini öppnar i Gåvsta nordost om Uppsala.

Apotea ska växa så in i Norden

Det är Norden nästa som gäller för nätapoteket Apotea som ska växa via investeringar i norska och finska nätapotek framöver.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil