Välkomnar kritik mot spårbarhetssystem

Välkomnar kritik mot spårbarhetssystem
Spårbarhetssystemet för fisk och skaldjur får kritik. Nu instämmer handeln. Foto: Pressbild
Statskontoret kritiserar ett nationellt spårbarhetssystem för fisk och skaldjur och får nu stöd av dagligvaruhandeln som instämmer i kritiken.

Statskontoret kritiserar ett nationellt spårbarhetssystem för fisk och skaldjur och får nu stöd av dagligvaruhandeln som instämmer i kritiken.

När Statskontoret under tisdagen, 28 september, publicerade en rapport blev det tydligt att Svensk dagligvaruhandel och fiskbranschen hade fog för sin kritik, skriver organisationen i en pressrelease.
– Statskontoret konstaterar bland annat att systemet levererar mindre kontrollnytta, att kostnaderna blivit högre än förväntat, brister i användarvänlighet samt att systemet utvecklats utan tillräcklig dialog och insikt om näringens förutsättningar och behov, konstaterar organisationen.

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) införde 2019 ett nationellt administrativt spårbarhetssystem för sjömat såld i Sverige som tvingar svenska företag att registrera alla transaktioner för inköp och vidareförsäljning av svensk och EU-fångad fisk.
Vid remissförfarandet 2016 var Svensk dagligvaruhandel tillsammans med branschorganisationerna för grossister och producenter starkt kritiska och oroade över myndighetens val att Sverige som enda land i EU byggde och införde ett nationellt tvingande spårbarhetssystem frånkopplat från aktörerna egna system för spårbarhet. Statskontoret fick i uppdrag av regeringen att utreda Havs införande av spårbarhetssystemet. När Statskontoret under tisdagen publicerade sin rapport blev det tydligt att branschorganisationerna hade fog för sin kritik, skriver Svensk dagligvaruhandel.
Statskontoret konstaterar bland annat att systemet levererar mindre kontrollnytta, att kostnaderna blivit högre än förväntat, brister i användarvänlighet samt att systemet utvecklats utan tillräcklig dialog och insikt om näringens förutsättningar och behov, redovisar man från dagligvaruhandelns organisation.

– Spårbarhet och fuskbekämpning är jätteviktigt för våra medlemsföretag. Vi beklagar därför att betydande skattepengar och företagskostnader uppkommit utan att det signifikant minskat risken för illegalt fiske, säger Martin Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Svensk dagligvaruhandel.
– Dagligvaruhandeln stödjer Statskontorets förslag fullt ut. Avgörande nu är att regeringen agerar utifrån Statskontorets rapport.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Sales Support firar 30 år

30-årsjubileum. Och 15-årsjubileum. Det är mycket nu för
Sales Support som både firar och tittar framåt.

Arla testar foder för mindre utsläpp

Nu testar drygt 2 500 svenska Arla-kor fodertillskottet Bovaer. Det är ett experiment som syftar till att minska metanutsläppen med cirka 30 procent.

Coop genomför en ny prissänkning

Även Coop utnyttjar läget till att nu göra en längre kampanj med prissänkta varor, i Coops fall för perioden 5 juni till och med 2 juli.

Marabous ägare svartlistas av Ukraina

Ukraina svartlistar Mondelez, som bland annat äger varumärken som Marabou, O´boy och Daim eftersom koncernen bidrar till Rysslands krigskassa.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil