Jordgubbar kan bli bristvara i midsommar

Jordgubbar kan bli bristvara i midsommar
Foto: Mostphotos
Det är med mindre än två veckor kvar till midsommar, osäkert om det blir tillräckligt med svenska jordgubbar för att möta efterfrågan till storhelgen.

Det är med mindre än två veckor kvar till midsommar, osäkert om det blir tillräckligt med svenska jordgubbar för att möta efterfrågan till storhelgen.

Få frostnätter och en sen midsommar i kalendern är vad som finns som plusfaktorer när det gäller tillgången till de för många traditionsenliga svenska jordgubbarna till midsommarmiddagen.
På minussidan finns en kall vår, regnmängden under maj och en del logistiska problem utifrån pandemiskäl.

I Skåne, Blekinge och Småland har jordgubbsskörden dragit igång hyggligt enligt plan men på västkusten och längre upp i landet är det en försening som gör att man tror mängden tillgängliga svenska bär vid midsommar kan bli lägre än man önskar sig.

– Det är lite sent i år på grund av en sen och kall vår. Hos oss är det inte direkt senare än vanligt. Däremot är det försenat i södra Sverige, säger Eva Axelsson till gp.se.
Hon är ordförande för Bärfrämjandet som drivs av bärsektionen inom LRF och har själv en odling i Norrköping.

Inte heller hon vågar uttala sig säkert om tillgången på jordgubbar i midsommar utan konstaterar istället att mycket hänger på vädret under den tid som är kvar till storhelgen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

Nudging ska öka ekoförsäljningen

Under oktober ska ett antal utvalda Ica-butiker arbeta med nudging för att den vägen öka försäljningen av ekologiska varor.

Dålig kunskap om hur mat produceras

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Skånemejerier har majoriteten av de tillfrågade personerna låg kunskap om hur mat produceras.

Coop fortsätter sänka för medlemmar

Under fyra veckor med start 2 oktober fortsätter Coop satsningen på sina snart fyra miljoner medlemmar. Ett 70-tal varor får sänkt pris.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil