Gör handsprit till vården

Spendrups första leverans till Region Dalarna, en provleverans av handsprit under onsdagen. | Foto: Sarah Hjälm
Spendrups gör handsprit till vården av en restprodukt från alkoholfri öl. Under onsdagen genomfördes den första provleveransen till Region Dalarna.

Spendrups är ännu ett i raden av företag som ställer om under coronakrisen och gör en samhällsinsats. I Spendrups fall handlar det om att hjälpa vården genom att tillverka handsprit av restetanol från tillverkningen av alkoholfri öl. Onsdag gick den första provleveransen till Region Dalarna.

Eftersom alkoholfri öl har haft och har en kraftig tillväxt ger också de åtta miljoner sådan öl som tillverkas av Spendrups i Grängesberg alltmer i restprodukter, som i det här fallet 650 000 liter restsprit som normalt går till biogas.

När nu vården i coronakrisens spår behöver sådant som handsprit har Spendrups hittat möjligheter att ställa om produktionen.
– Det känns otroligt bra att vi kan gå in och hjälpa till där behovet är stort. Det har inte varit helt enkelt, bland annat kräver skattelagstiftningen att teknisk sprit inte ska gå att dricka, vilket innebär att särskilda ämnen måste tillsättas som har varit mycket svåra att få tag på, berättar Spendrups varuförsörjningsdirektör Helena Nylén.

– Men nu har vi skapat förutsättningar för att kunna producera i mindre skala. Vi gör nu en provleverans som vi tillsammans med Region Dalarna ska testa och utvärdera, berättar Nylén.
Denna provleverans på 350 liter gick till vården under onsdagen och bryggeriet har möjlighet att i närtid öka produktionen till 1 500 liter per vecka.

 – Med nuvarande kapacitet kan vi leverera lokalt, men förutsättningar finns för en mer storskalig produktion på upp till 7 500 liter per vecka. För det krävs större insatser som en provisorisk tältbyggnad för produktion och lagring, samt att säkerställa brandskyddet. Vi har just nu en dialog med MSB om hjälp och stöd för detta och hoppas kunna komma vidare inom kort, säger Helena Nylén.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil