Kan minska risken för typ 2-diabetes

Arkivbild Mostphotos
I början av mars utfärdade USAs livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) sitt första kvalificerade hälsopåstående någonsin om yoghurt. Enligt myndigheten kan regelbunden konsumtion av yoghurt bidra till att minska risken för typ 2-diabetes.

FDAs beslut innebär att yoghurtproducenter nu får göra ett begränsat hälsopåstående om att konsumtion av yoghurt kan minska risken för typ 2-diabetes. Detta rapporterar CNN.

”Kvalificerade hälsopåståenden stöds av vetenskapliga bevis, men uppfyller inte den mer rigorösa ’signifikanta vetenskapliga överenskommelsen’ som krävs för ett auktoriserat hälsopåstående,” skriver FDA. För att säkerställa att dessa påståenden inte är vilseledande måste de åtföljas av en ansvarsfriskrivning eller annat kvalificerande språk för att korrekt kommunicera till konsumenterna nivån på vetenskapliga bevis som stöder påståendet, fortsätter FDA.

Enligt FDAs påstående kan risken att drabbas av diabetes minska genom att regelbundet äta yoghurt, minst tre portioner i veckan. Denna mängd anses vara den minsta som krävs för att uppnå den påstådda effekten, baserat på studier.

Yoghurt är rikt på kalcium, protein, B-vitaminer och mineraler som magnesium, fosfor och kalium. Den tillverkas av mjölk som fermenterats med bakterierna Lactobacillus bulgaricus och Streptococcus thermophilus.

Enligt ett pressmeddelande kommer FDAs beslut som svar på en begäran från Danone North America, vilket ledde till att myndigheten startade en granskning av befintlig forskning om sambandet mellan yoghurt och typ 2-diabetes.

”Begäran om att tillåta att ett kvalificerat hälsopåstående relaterat till typ 2-diabetes visas på yoghurtetiketter följde lämpliga steg och inkluderade expertgranskad forskning för att stödja deras framställning,” skriver Caroline Passerrello i ett mejl till CNN. Hon är registrerad dietist och instruktör vid University of Pittsburghs skola för hälso- och rehabiliteringsvetenskap.

Passerrello tillägger att den stödjande forskningen är begränsad och inte särskilt stark. Hon menar att sättet som studierna gjordes på gör det svårt att säga säkert att det finns ett orsakssamband, utan att det snarare rör sig om en korrelation mellan yoghurtkonsumtion och minskad risk för typ 2-diabetes.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil