LRF reagerar på SVT-avslöjande

Efter onsdagskvällens ”Uppdrag granskning” har nu LRF beslutat ta initiativ till en ”branschgemensam översyn” som ska ha till syfte att tidigare upptäcka om djur far illa.

Det är onsdagskvällens ”Uppdrag granskning” i SVT som får Lantbrukarnas riksförbund, LRF, att reagera.
I programmet visar redaktionen förhållanden på ett antal Arla-gårdar med mjölkkor och kritiserar förhållandena där.

LRF tog under onsdagen initiativ till vad man kallar ett branschgemensamt arbete för att tidigare upptäcka om djur far illa.
Man konstaterar att man gör det ”mot bakgrund av kvällens inslag i SVT:s program Uppdrag granskning”.

– Det är oerhört viktig att djur inte far illa. Det finns ett myndighetsbaserat kontrollsystem för att förhindra just detta, och det måste vi kunna lita på. Nu tar vi ett initiativ att tillsammans med alla centrala aktörer inom branschen undersöka hur vi tidigare ska kunna fånga upp eventuella fall där djur missköts, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.

– Med detta som utgångspunkt har LRF beslutat att samla de centrala aktörerna inom branschen för att undersöka om vanvård av djur kan upptäckas tidigare. I ett nästa steg söker vi ett uppdaterat samarbete med berörda myndigheter, skriver LRF som samtidigt säger att man ”poängterar att det som visats i dagens program är ett mycket beklagligt undantagsfall”.

LRF har ett program med omsorgsgrupper, som på frivillig väg rycker in för att stödja lantbrukare som hamnar i kris, påpekar organisationen och säger att omsorgsgruppen fick sin första information om misstänkta problem på den aktuella gården hösten 2019.
Sedan dess har en regional representant gjort flera gårdsbesök för att försöka stötta ägaren och bidra till att påpekade brister i verksamhet åtgärdas, skriver LRF.

– Det är oerhört viktigt att djur inte utsätts för lidande, men det måste vara sakkunniga som gör den bedömningen i ett rättssäkert system. Det ska inte ske genom utomrättsliga metoder och olagliga intrång av djuraktivister på enskilda gårdar. Med detta som utgångspunkt har LRF beslutat att samla de centrala aktörerna inom mejeribranschen för att undersöka om och hur avvikelser i djuromsorgen tidigare kan upptäckas, säger Palle Borgström.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

Nudging ska öka ekoförsäljningen

Under oktober ska ett antal utvalda Ica-butiker arbeta med nudging för att den vägen öka försäljningen av ekologiska varor.

Dålig kunskap om hur mat produceras

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Skånemejerier har majoriteten av de tillfrågade personerna låg kunskap om hur mat produceras.

Coop fortsätter sänka för medlemmar

Under fyra veckor med start 2 oktober fortsätter Coop satsningen på sina snart fyra miljoner medlemmar. Ett 70-tal varor får sänkt pris.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil