LRF reagerar på SVT-avslöjande

Efter onsdagskvällens ”Uppdrag granskning” har nu LRF beslutat ta initiativ till en ”branschgemensam översyn” som ska ha till syfte att tidigare upptäcka om djur far illa.

Det är onsdagskvällens ”Uppdrag granskning” i SVT som får Lantbrukarnas riksförbund, LRF, att reagera.
I programmet visar redaktionen förhållanden på ett antal Arla-gårdar med mjölkkor och kritiserar förhållandena där.

LRF tog under onsdagen initiativ till vad man kallar ett branschgemensamt arbete för att tidigare upptäcka om djur far illa.
Man konstaterar att man gör det ”mot bakgrund av kvällens inslag i SVT:s program Uppdrag granskning”.

– Det är oerhört viktig att djur inte far illa. Det finns ett myndighetsbaserat kontrollsystem för att förhindra just detta, och det måste vi kunna lita på. Nu tar vi ett initiativ att tillsammans med alla centrala aktörer inom branschen undersöka hur vi tidigare ska kunna fånga upp eventuella fall där djur missköts, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.

– Med detta som utgångspunkt har LRF beslutat att samla de centrala aktörerna inom branschen för att undersöka om vanvård av djur kan upptäckas tidigare. I ett nästa steg söker vi ett uppdaterat samarbete med berörda myndigheter, skriver LRF som samtidigt säger att man ”poängterar att det som visats i dagens program är ett mycket beklagligt undantagsfall”.

LRF har ett program med omsorgsgrupper, som på frivillig väg rycker in för att stödja lantbrukare som hamnar i kris, påpekar organisationen och säger att omsorgsgruppen fick sin första information om misstänkta problem på den aktuella gården hösten 2019.
Sedan dess har en regional representant gjort flera gårdsbesök för att försöka stötta ägaren och bidra till att påpekade brister i verksamhet åtgärdas, skriver LRF.

– Det är oerhört viktigt att djur inte utsätts för lidande, men det måste vara sakkunniga som gör den bedömningen i ett rättssäkert system. Det ska inte ske genom utomrättsliga metoder och olagliga intrång av djuraktivister på enskilda gårdar. Med detta som utgångspunkt har LRF beslutat att samla de centrala aktörerna inom mejeribranschen för att undersöka om och hur avvikelser i djuromsorgen tidigare kan upptäckas, säger Palle Borgström.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Pengar att spara på mindre svinn

I ekonomiskt svårare tider är minskat matsvinn inte bara positiv för miljön utan även för den egna plånboken, påpekar Danone och Too good to go.

Lämnar råd inför stora matsvinnsdagen

Tyska Hellofresh ansluter sig till dem som uppmärksammar internationella matsvinnsdagen denna torsdag och lämnar sina råd för minskat matsvinn.

Stor majoritet vill ha skolmjölken kvar

Franskägda Skånemejerier har gjort en undersökning bland skånska föräldrar, vilken visar att en stor majoritet av dem vill ha skolmjölken kvar.

Genererar pengar även till Skåne

Köpenhamns flygplats genererar 14,4 miljarder kr i samhällsekonomisk vinst för Region Skåne och skapar jobb och ekonomisk tillväxt, enligt ny rapport.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil