Blöder – och går under?

Coronaepidemin har vänt upp och ned på hela samhället och inte minst handeln. Inom detaljhandeln är situationen kritisk.
Sällanköpsvaruhandeln blöder i coronakrisens spår. Utvecklingen har försämrats snabbt under de två senaste veckorna, konstaterar HUI Research idag.

Coronaepidemin har vänt upp och ned på hela samhället och inte minst handeln. Inom detaljhandeln är situationen kritisk.
För sällanköpsvaruhandeln har det gått snabbt utanför de två senaste veckorna, konstaterar HUI Research i en ny spaning.

Grundproblemet är, naturligtvis, att kunderna försvunnit och kostnaderna är kvar. För sällanköpsvaruhandeln uppgår de fasta kostnaderna – främst personal och hyror – i snitt till 35 procent av omsättningen, enligt HUI.

– Utvecklingen har försämrats snabbt under de senaste två veckorna och många detaljister i sällanköpsvaruhandeln rapporterar om försäljningstapp på mellan 70 och 90 procent jämfört med normalläget, skriver HUI Research.
Typföretaget i kategorin har en kassa och korta placeringar motsvarande 8 procent av årsomsättningen och skulle enligt HUI klara max tre månader med egna medel om personalstyrkan ska hållas intakt.

HUI Research skriver att det finns drygt 46 000 företag inom sällanköp vilka bedriver verksamhet i fysiska butiker.
Hälften av dem anses ha ännu sämre förutsättningar än snittet att klara likviditeten i det här läget och är illa ute redan inom ett par månader.

– Det är väldigt många i branschen som är oroliga just nu och som kämpar frenetiskt för att rädda sina livsverk. Men historien visar att människan är anpassningsbar och har en sällsynt förmåga att ta sig igenom de mest osannolika prövningar. Nu krävs is i magen, samarbete och kreativitet för att hitta rätt vägar framåt, manar HUI Research.

Läs mer om krisen i branschen i Butikstrender 4/2020 Prenumerera här.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil