Kan vi handla mer utan förpackningar?

Kan vi handla mer utan förpackningar?
Illustration: Orkla Norge
Kan vi köpa fler vardagsvaror utan att det leder till avfall genom att undvika förpackningar och med leveranser till dörren? Nu ska det undersökas.

Kan vi köpa fler vardagsvaror utan att det leder till avfall genom att undvika förpackningar och med leveranser till dörren? Nu ska det undersökas.

I Norge ska Orkla tillsammans med två andra intressenter utveckla en ny tjänst.
Den bygger på att konsumenter kan köpa produkter utan förpackning och projektet stöd av Handelens miljøfond.

– Plastavfall är en av våra största miljöutmaningar, och en av de viktigaste sakerna vi kan göra är att se till att plasten kommer in i en cirkulär värdekedja, så att den kan användas om och om igen, säger Bård Bringsrud Svensen i Orkla, hos packnet.se.

”Essentials” är samarbetsprojektets namn och där ska man utveckla återanvändningslösningar som gör att människor får dagliga produkter hem enkelt och säkert i en återanvändbar och hållbar förpackning.

– Om tio år tror jag att vi kommer att tycka att det var konstigt att vi använde och kastade en 30 gram plastflaska varje gång vi skulle ha lite mer tvål. Vi måste gå bort från engångsprodukter och Orklas Essentials-tjänst är ett steg i rätt riktning, säger Rasmus Hansson som är chef för Handelens Miljøfond.

– Handelens Miljøfond stöder gärna ett företag som leder vägen. Sådan innovation behövs från alla företag och för tusentals engångsprodukter. För varje ton plast vi inte använder minskar vi koldioxidutsläppen med minst 2,5 ton, för att inte tala om den kullen vi undviker, säger Rasmus Hansson, chef för Handelens Miljøfond.

Läs mer om projektet i Butikstrender 2/2021

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil