Klimatberäknade recept ny gemensam satsning

Klimatberäknade recept ny gemensam satsning
Gustav Johansson och Hemköp skapar ett nytt samarbete med klimatberäknade recept. Foto: Hemköp
Hemköp och vegobloggaren Gustav Johansson, med ”Jävligt gott”, inleder ett nytt samarbete som bygger på att man lanserar klimatberäknade recept.

Hemköp och vegobloggaren Gustav Johansson, med ”Jävligt gott”, inleder ett nytt samarbete som bygger på att man lanserar klimatberäknade recept.

Hemköp vill öka medvetenheten om matens klimatpåverkan, skriver man i en pressrelease där man presenterar ett nytt samarbete med vegobloggaren Gustav Johansson.
Tillsammans har man skapat vegetariska varianter på klassisk vardagsmat och rätterna har sedan klimatberäknats av forskningsinstitutet Rise.

Ambitionen är att visa vilken stor skillnad även små förändringar gör när det handlar om att äta mer klimatvänligt.
Vardagsmaträtter som fiskpinnar, pannkakor, pasta carbonara och köttbullar har utvecklats till nya rätter av Gustav Johansson, kokboksförfattare och bloggare som driver Jävligt gott.

I recepten finns protein- och smakrika ersättare som tofu, havremjölk, cashewnötsparmesan och vegofärs.
— Det är väldigt roligt att få göra gemensam sak med Hemköp i detta. Vi vill visa att mer klimatvänlig mat inte alls behöver vara konstig eller annorlunda, utan välbekant och god, säger Gustav Johansson.

Rises klimatberäkning av fem vanliga vardagsrätter visar att vegetarisk pasta carbonara har 66 procent lägre klimatavtryck än carbonara med bacon på fläskkött.
Köttbullar med potatis och lingon får 91 procent lägre klimatavtryck om man i stället använder vegetarisk färs och ost fri från mjölk.

— Vi vill på ett inspirerande sätt visa hur man kan göra mindre ändringar, utan att tumma på smaken, men ändå få ett betydligt lägre klimatavtryck, sammanfattar Desiré Cichy som är hållbarhetsansvarig hos Hemköp.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil