Välkomnar förslag om frival kring avfall

Välkomnar förslag om frival kring avfall
Foto: Svensk Dagligvaruhandel
Svensk dagligvaruhandel ställer sig bakom ett nytt förslag om att livsmedelsbutikerna även i fortsättningen får ansvar för sitt eget verksamhetsavfall.

Svensk dagligvaruhandel ställer sig bakom ett nytt förslag om att livsmedelsbutikerna även i fortsättningen får ansvar för sitt eget verksamhetsavfall.

Denna vecka har ”Äga avfall – en del av den cirkulära ekonomin” överlämnats till Miljödepartementet.
Utredningen föreslår ett frivalssystem som innebär att livsmedelsbutikerna även i fortsättningen får ansvara för sitt eget verksamhetsavfall.

Svensk dagligvaruhandel välkomnar utredningens förslag.
– Utredningens förslag om frival ska ses utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Livsmedelsbutikerna arbetar aktivt med att minska sitt avfall och att det hanteras på mest klimatvänliga sätt och då är det en hygienfaktor att ha kontroll på mängder och uppföljning, säger Svensk dagligvaruhandels näringspolitiskt ansvarige Martin Andersson.
– Med ett fortsatt eget ansvar säkras viktiga förutsättningar för företagens hållbarhetsarbete, tillägger han.

Utredningen har mottagits av regeringen (Miljödepartementet) som sedan kommer lägga fram ett förslag för beredning i riksdagen. Systemet ska vara på plats senast 1 januari 2022. Dagligvaruhandeln ser att utredningens förslag behöver utvecklas något av regeringen innan det presenteras.

– Vi hoppas nu att regeringen håller med utredningen om att dispens är det sämre alternativet och väljer att gå vidare med ett väl utformat frivalssystem som ger den som genererar avfall rätt att också hantera det, säger Martin Andersson.
– Dessutom önskar vi att regeringen föreslår ett administrativt enkelt system för anmälan och årlig uppföljning som hanteras av en nationell myndighet så att butikerna inte behöver göra anmälningar till varje kommun.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Coop lanserar nytt matkassekoncept

Coop lanserar en ny matkasse där man kan köpa veckans middagar och komplettera med varor ur hela butikens sortiment, utan bindningstider.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil